Hlavní obsah

Ruská šampionka se naváží do americké hvězdy: Bez prášků a chemie nic nedokáže

Jako gymnastka Lidia Ivanovová soupeřila proti Věře Čáslavské. Její kolegyní v sovětském družstvu byla Larisa Latyninová, která na olympiádách posbírala devět zlatých medailí. Na absolutní rekordmanku her v Paříži útočila Američanka Simone Bilesová. „S Larisou si nezaslouží žádné srovnání,“ tvrdí drsně dvojnásobná olympijská vítězka Ivanovová.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Americká gymnastka Simone Bilesová obsadila na kladině páté místo.

Článek

Na její medaile dávno sedá prach. Ivanovová reprezentovala Sovětský svaz v 50. a 60. letech. Po kariéře se stala trenérkou a i v 87 letech se pozoruhodně udržuje.

V uctivém věku funguje jako televizní komentátorka, která se ale ve ruské státní Match TV dost neuctivě vyjádřila o Bilesové - jedné z nejúspěšnějších a nejzářivějších hvězd pařížských her.

Z Francie si odváží tři zlata - z týmové soutěže, víceboje apřeskoku. K tomu přidala stříbro z prostných a páté místo na kladině. Dohromady vlastní Američanka sedm olympijských titulů a v Paříži atakovala maximum devítinásobné vítězky Latyninové.

Sovětský rekord odolal a podle Ivanovové jsou srovnání dvou špičkových gymnastek z úplně jiných dob zbytečná.

Ale z jiného důvodu, než si nejspíš myslíte.

„V Tokiu jsme viděli, jak je Bilesová skutečná. Bez prášků a chemie nic nedokáže,“ dští síru Ivanovová.

Ruská osmdesátnice narážela na předchozí tokijské hry. Bilesová z rozjetých soutěží odstoupila kvůli psychickým problémům. Dva roky nezávodila. Dolehlo na ni nesnadné dětství, letitý tlak, enormní zájem i sexuální zneužívání.

Otevřeně o léčbě a mentálním zdraví hovořila. O to víc byl fascinující její olympijský comeback v Paříži.

Navíc ve věku, ve kterém se z většiny gymnastek stávají sportovní penzistky. „Ano, Bilesová pravděpodobně směruje ostatní sportovkyně, aby zvládaly složitější prvky, ale obecně nechci srovnávat,“ zopakovala Ivanovová. „Simone je oslavována, ale jde o boj chemie s normálním člověkem.“

Nad názorem Ivanovové se lze povznést a brát jej jako žlučovitý výkřik zpoza Uralu. Slouží ale jako určitý důkaz.

Ač válčící Rusové oficiálně pařížským zápolením pohrdají a na státních kanálech nevysílají přímé přenosy, olympiádu hojně řeší. A uvažují, jak by na olympiádě zaváleli ruští sportovci, kdyby zrovna jejich krajané v uniformách nedevastovali Ukrajinu.

A do úvah se zapojila i expertka Ivanovová: „Nemohu poskytnout neomylnou odpověď. Na základě toho, co jsem ale viděla teď v Novosibirsku, mohu říct, že z našich gymnastek by se Simone Bilesová nervózně klepala se všemi svými prášky.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.