Hlavní obsah

Rozruch na pražském letišti, Češi vyrazili do Paříže. Hned se třemi mistry světa

Na ruzyňském letišti bylo ve čtvrtek před polednem rušno. „Můžu se s vámi vyfotit? Já jsem vaše velká fanynka,“ žádala jedna z cestujících plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, kteří ochotně vyhověli jí i dalším. Do Paříže vyrazila první skupina českých olympioniků.

Mezi prvními Čechy, kteří vyrazili na olympiádu, byli hned tři mistři světa. Snad fanoušky nezklameme! Video: Sport.cz

Článek

A velmi reprezentativní. Však ze čtyř sportovců, kteří nabrali směr Paříž hned po otevření olympijské vesnice, jsou hned tři úřadujícími mistry světa. Vedle beachvolejbalistů také lukostřelkyně Marie Horáčková, spolu s nimi i její parťák v týmové soutěži Adam Li.

Jejich zavazadla byla trochu objemnější, každý si vezl i lukostřelecký kufřík. „Jsem naučená se balit do 23 kilo, abychom nemuseli platit za nadváhu. Mám tam oba luky, dalekohled a celé vybavení. Naštěstí servisní kufřík má u sebe táta jako trenér,“ vypočítávala Horáčková.

K tomu měla v taškách i značné množství talismanů. „Řetízky, náramky a přívěšky i kamínek ve tvaru srdíčka od kamarádky, ze kterého mám čerpat energii,“ líčí.

Důvod jejího brzkého odletu je zřejmý, do olympijských soutěží vstoupí jako první ze 113 Čechů v akci. Dokonce ještě před slavnostním zahájením, už čtvrteční kvalifikací.

„Je to kvalifikace pro mix a v individuální soutěži půjde jen o co nejlepší postavení do pavouka, takže to nebude tak stresující,“ věří Horáčková, která tak stihne i slavnostní zahájení. „Po základní části má lukostřelba tři dny volno, takže prostor na to máme a moc se těším,“ hlásí světová šampionka z Berlína.

To Perušič se Schweinerem ještě řeší dilema, zda úvodní ceremoniál navštívit, i když jim los byl nakloněn a do turnaje vstoupí až v neděli. „Rádi bychom ho zažili, nicméně trvá nějakých šest hodin a turnaj má prioritu,“ ví Schweiner.

„Bude to neopakovatelný zážitek, ale jedeme tam kvůli výkonům a výsledkům. Dalo by se to zvládnout, jen je to taková menší komplikace, kterou nevím, jestli si můžeme dovolit,“ přemítá jeho parťák.

Do Paříže vyrazili s více než týdenním předstihem, aby si osahali kurty s výhledem na Eiffelovu věž. „Děláme to tak vždy, pro nás je orientace na kurtu důležitá,“ vysvětluje Schweiner.

V jejich výbavě nechyběly respirátory, nejen kvůli hořké vzpomínce na covidem zmařenou olympijskou naději v Tokiu, a také talismany. „Vafle mi hodila do kufru plyšáka, tak jsem ho tam rovnou nechal pro štěstí,“ říkal Schweiner. Jeho pes se dokonce na chvíli do olympijského zavazadla sám nastěhoval.

„Rád bych ji vzal s sebou, ale nevím, jak by se mi podařilo propašovat retrívra do olympijské vesnice, tak jsem ji radši nechal s manželkou doma,“ usmíval se. Manželky obou hráčů pak dorazí na zápasy, u Perušiče bude rodinná kulisa tradičně široká. „Jádro Hujerovic rodiny bude samozřejmě na místě,“ usmívá se.