Hlavní obsah

Riner jako první judista získal čtyři zlaté olympijské medaile

Francouzská hvězda Teddy Riner na hrách v Paříži ve finále kategorie nad 100 kilogramů porazil Kim Min-čonga z Koreje a jako první judista získal čtyři zlaté olympijské medaile. Na trůnu v nejtěžší váze se stal nástupcem Lukáše Krpálka, který při obhajobě prvenství z Tokia vypadl v osmifinále.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Francouz Teddy Riner (vpravo) a Kim Min-čong z Koreje ve finále

Článek

Finálový souboj s Kim Min-čongem z Koreje rozhodl Francouz technikou harai goši 17 sekund před časovým limitem a jako první judista získal čtyři zlaté olympijské medaile.

Pětatřicetiletý Riner si po triumfech v letech 2012 a 2016 připsal třetí individuální zlato, což před ním dokázal pouze Japonec Tadahiro Nomura (1996, 2000 a 2004). Další vítězství Riner přidal v týmové soutěži na předchozích hrách v Tokiu.

Foto: Arlette Bashizi, Reuters

Brazilská judistka Beatriz Souzaová slaví triumf v kategorii nad 78 kg.

Se šesti olympijskými medailemi se také stal nejúspěšnějším judistou historie. Jedenáctinásobný mistr světa, který v Paříži měl tu čest zapálit olympijský oheň, má na kontě také dva bronzy z individuálních soutěží z let 2008 a 2021.

Třiatřicetiletý Krpálek zahájil turnaj nadějně. V 1. kole porazil před vypršením časového limitu Nizozemce Jelleho Snippeho. V další fázi ho ale Saitó, jehož hmotnost dosahuje až 170 kilogramů, hodil po minutě a půl na zem a technikou uči mata ukončil jeho sen o třetím olympijském zlatu po sobě.

„Dneska jsem se cítil dobře. Od rána jsem byl nastavený, že budu chtít v každém zápase nechat všecko a budu chtít každého soupeře porazit. Není jednoduché hlavu nastavit a já musím říct, že jsem byl stoprocentně koncentrovaný. Měl jsem chuť a dravost. Bohužel jsem zaspal jeden chvat a doplatil jsem na to. Rozhodně jsem s tímhle úplně nepočítal. I když člověk je na olympiádě, jsou tady ti nejlepší, co na světě jsou. Takovéhle věci se stávají,“ řekl českým novinářům zklamaný Krpálek.

„Nejsem jediný, kdo takhle prohrál. V hlavě tohle člověk nemá, snaží se jít si za tím a udělat maximum, aby o medaili bojoval. Já jsem vždycky měl rád turnaje v Paříži, ať už to byly Grand Slamy, mistrovství Evropy, mistrovství světa. Vždycky mě to hrozně nakoplo a motivovalo udělat medaili. Stejně tak mě to motivovalo i teď. Bohužel se to nepovedlo,“ doplnil Krpálek.

Poprvé na OH startoval v Londýně 2012, tam prohrál ve čtvrtfinále váhy do 100 kg s Rusem Tagirem Chajbulajevem a následně v opravách s Nizozemcem Henkem Grolem. Jeho dnešní přemožitel Saitó vyhrál dvanáctý zápas za sebou. V žebříčku mu patří šesté místo, Krpálek do Paříže přijel jako světová jedenáctka. Saita zastavil v semifinále Kim Min-čong, a japonský judista nakonec neuspěl ani v duelu o bronz.

Výprava českých judistů vyšla na hrách ve Francii naprázdno. Před Krpálkem neuspěli ani mistryně Evropy Renata Zachová v kategorii do 63 kilogramů a David Klammert v devadesátce. Oba vypadli v 1. kole.

Ženskou nejtěžší váhovou kategorii nad 78 kilogramů ovládla Beatriz Souzaová. Brazilka ve finále porazila Raz Herškovou z Izraele a získala první olympijskou medaili. Jejím dosavadním největším úspěchem bylo dva roky staré stříbro z mistrovství světa.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Judo:
Muži:
Nad 100 kg:
1. Riner (Fr.)
2. Kim Min-čong (Korea)
3. Rachimov (Tádž.) a Jusupov (Uzb.)
5. Granda (Kuba) a Saitó (Jap.)
...
9. KRPÁLEK (ČR)
Ženy:
Nad 78 kg:
1. Souzaová (Braz.)
2. Heršková (Izr.)
3. Dicková (Fr.) a Kim Ha-jon (Korea)
5. Özdemirová (Tur.) a Žabičová (Srb.)

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.