Hlavní obsah

Stačí natočit dítě na mobil. Aplikace odhalí jeho talent

Natočit dítě na telefon, nechat otestovat umělou inteligencí a dozvědět se, jestli má talent k rozvíjení. S ambiciózním plánem přišel Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Prezentoval ho veřejnosti na tiskové konferenci, která tak trochu zapadla v olympijském šrumci nedávno skončených her v Paříži. „Chceme jednotlivým národním olympijským výborům poskytnout data o talentech v jejich zemi,“ zněl jeden z hlavních závěrů připravované AI revoluce v dětském sportovním skautingu.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá olympijská medaile z her v Paříži. Ilustrační foto

Článek

Hlavní myšlenka chystaného kroku je spuštění aplikace do mobilních telefonů, která umožní rodičům, trenérům nebo učitelům natočit dítě při cvičení. Umělá inteligence pak automaticky vyhodnotí míru talentu. „Chceme, aby každý měl možnost stáhnout si tuto aplikaci zdarma a otestovat své děti, uvedl Argentinec Leandro Larrosa, manažer digitálního marketingu MOV.

Aplikace má za sebou zkušební fázi. Ta probíhala v Senegalu, kde se v roce 2026 bude konat olympiáda mládeže. Z 1000 dětí, které se zkoušek účastnily, aplikace vytipovala 48 talentů. Většina z nich se pak zapojila do senegalského národního programu rozvoje mladých talentů.

Ambiciózní plán MOV ovšem skýtá i různá úskalí. Vyvstává například otázka týkající se efektivity odhalení talentu navzdory aktuální fyzické formě, zkrátka jestli aplikace dokáže skutečně měřit talent, aniž by nezohledňovala předchozí vývoj sportovce a neměřila jen jeho aktuální tělesnou zdatnost. „Ano, trénovaný člověk bude mít přirozeně lepší výsledky,“ vyhnul se Argentinec přímé odpovědi.

„V Senegalu jsme měli chlapce, který dělal bojové umění. Aplikace ale zjistila, že je mnohem rychlejší běžec než chlapci, kteří se věnují atletice. Aplikace je jen nástroj, jak měřit potenciál, je to pak na konkrétním člověku, jestli se rozhodne svůj potenciál dál rozvíjet v bojových uměních, nebo začne trénovat sprint,“ řekl Larrosa.

Že si olympijská generalita slibuje od umělé inteligence v budoucnu velké věci, potvrzují i slova prezidenta MOV Thomase Bacha.

Bývalý německý šermíř se na nedávné konferenci o AI v Londýně nechal slyšet, že umělou inteligenci vnímá jako fascinující soukolí budoucí olympijské historie. „AI bude revolucí pro naši společnost i celý sport,“ uvedl Bach.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Prezident MOV Thomas Bach vidí v umělé inteligenci velký potenciál.

V případě dětské skautingové aplikace ale před MOV stojí ještě několik dalších překážek. Pokud je ambicí dodávat data jednotlivým národním výborům, musí se nejprve vypořádat s právními aspekty týkajícími se shromažďování dat, zvlášť jedná-li se o nezletilé.

„Budeme data zpracovávat a posílat národnímu výboru, aby tam věděli, že na jejich území je konkrétní dítě s tímto jménem a těmito vlastnostmi,“ neskrýval manažer nakládání s osobními daty dětí.

Přiznává, že je vše ještě důsledně konzultováno s právním týmem MOV a že jedním z témat je i věkové omezení testovaných sportovců. „Proto vám zatím nemůžeme říct, kdy bude aplikace spuštěna,“ citoval Larrosu švédský sever Aftonbladet.

Systematické vyhledávání dětských talentů samozřejmě není nic nového a probíhá ve většině světa. „Dělají ho ale lidé. V tomto ohledu se tedy vlastně nic až tak podstatného nezmění. Proto jsme vyvinuli tento nástroj. Zde je, můžete pokračovat v testování jako doposud, nebo můžete své testování změnit,“ uzavřel Larrosa.