Hlavní obsah

Řecká tyčkařka Polaková neprošla na olympijských hrách dopingovou kontrolou

Řecká tyčkařka Eleni-Klaudia Polaková neprošla dopingovou kontrolou a byla vyloučena z olympijských her v Paříži. Sedmadvacetiletá atletka má pozastavenou činnost, uvedl Mezinárodní olympijský výbor. Polaková se představila v pondělní kvalifikaci, v níž skočila 420 centimetrů a do finále nepostoupila stejně jako na předchozích hrách v Tokiu.

Foto: Profimedia.cz

Řecká tyčkařka Eleni-Klaudia Polaková (archivní foto)

Článek

Polaková uvedla, že se nijak neprovinila. „Před pár dny se v mém vzorku něco našlo,“ citovala ji agentura Reuters.

„Nikdy jsem nebrala doplňky stravy nebo protein. Bylo to pod úrovní toho, co je zakázané, proto jsem nastoupila do soutěže. Mám problém se železem a musím denně jíst červené maso. Muselo to být z masa. Vím jen, že ta látka v mase byla,“ uvedla řecká atletka.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

O dopingovém nálezu informoval už dříve Řecký olympijský výbor, ale totožnost sportovce neuvedl. Jde o čtvrtý dopingový nález, který se týká letošních her. Po startu v judistické soutěži byl z olympiády vyloučen Afghánec Mohammad Samím Fajzád, který měl pozitivní test na anabolický steroid stanozolol.

Irácký judista Sadžád Sahin o účast přišel, protože u něj kontrola zjistila dva druhy anabolických steroidů. Do boxerského turnaje nemohla zasáhnout Nigerijka Cynthia Ogunsemiloreová, u které mimosoutěžní kontrola odhalila zakázané diuretikum furosemid.