Hlavní obsah

Radost v horkém Marseille. Češka se zálibou v rychlosti letí nad hladinou, je připravena na všechno

Trochu nenápadně mimo hlavní olympijské dění se může rodit parádní český výsledek. V jihofrancouzském Marseille, které je během her domovem jachtingu, je po sedmi rozjížďkách na vynikajícím šestém místě Kateřina Švíková. To by znamenalo vyrovnání aktuálně nejlepšího výsledku české výpravy na hrách.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Kateřina Švíková v Marseille

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ K tomu ještě vede pro českou windsurfařku dlouhá cesta, ale zatím je ve vyrovnané soutěži blízko svému snu probojovat se do první desítky. Závodnice si den počkaly, než začne foukat nezbytný vítr, ale v úterý už byly podmínky ideální. Vlny, sluníčko. Možná až moc.

Vedro je v Marseille spalující, i na další dny předpověď hlásí až 36 stupňů. „Je to náročné. Ale bojuju s tím docela dobře. Snažím se chladit, hodně piju, používám chladící vestu,“ líčila Švíková, která až na jednu rozjížďku, jež se škrtá, zvládla výborně krátké pětiminutové slalomy i následné dvacetiminutové kurzy.

„Je mi jedno, jestli je slabý, nebo silný vítr, dokážu se docela dobře přizpůsobit, za což jsem ráda, protože tady v Marseille můžou panovat jakékoli podmínky. Takže je důležité být připravená na všechno,“ hlásila 23letá reprezentantka.

Na svoji první olympiádu se probojovala až z tzv. Regaty poslední naděje, kde o místo bojovala i se svojí sestrou, přesto se drží v první čtvrtině 24členného pole.

Švíková začínala na plachetnicích, až se v šestnácti letech dostala k windsurfingu. Pod vedením španělského kouče Andrese Castra Jaimeho se připravuje většinou na Lanzarote a rychle se posouvá směrem do špičky.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

V atraktivní disciplíně IQFoil se nad hladinou vody pohybuje rychlostí až 50 kilometrů za hodinu.

„Prkno letí nad vodou, jak je pod ním foil, který ho zvedá. Je to rychlejší, adrenalinovější, všechno se děje v sekundách, rychle se manévruje. A já mám rychlost ráda,“ popisuje Švíková. Prkno měří 220 centimetrů na délku a 95 cm na šířku, nad ním se tyčí takřka pětimetrový stěžeň s plachtou.

Studentka fakulty sociálních věd závodící za Yacht Club Cere plánovala po úterních rozjížďkách vydatný spánek a nabírání sil na další rozjížďky. Těch je v plánu šestnáct, pokud počasí dovolí, a závodnice na čtvrtém až desátém místě po nich zabojují ve čtvrtfinále, druhá a třetí závodnice jsou nasazeny do semifinále a vítězka úvodní části rovnou do finále.