Hlavní obsah

První Češka v akci. Lukostřelkyně Horáčková skončila 31. v kvalifikaci

První česká sportovkyně v akci na olympijských hrách v Paříži Marie Horáčková obsadila 31. místo v kvalifikaci lukostřelkyň. Úřadující mistryně světa se tím pádem umístila těsně nad polovinou výsledkové listiny čítající 64 jmen. Soutěž hned přinesla první světový rekord her, výkonem 694 kruhů se o něj postarala Korejka Lim Si-hjon. Druhý český reprezentant Adam Li při premiéře pod pěti kruhy obsadil 61. pozici, tedy čtvrtou od konce. Kvalifikace sloužila pouze k rozdělení účastníků pro vyřazovací část. Do osmifinále mixu Li s Horáčkovou nepostoupili.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Marie Horáčková v Paříži.

Článek

Sedmadvacetiletá Horáčková, jež bude v pátek vlajkonoškou české výpravy na slavnostním zahájení, nastřílela 72 šípy 651 bodů. „Nejsem spokojená. Jsem z toho dost smutná. Ale můžu se zlobit jen sama na sebe. Nezvládla jsem tíhu okamžiku. Že to je olympiáda, to asi ne, ale že je to závod, na kterém člověku záleží. Měla jsem pocit, že jsem mimo své tělo, a bylo strašně těžké vrátit se do něj zpátky. Výsledek není špatný, jen nestačil na lepší umístění, což mě moc mrzí,“ řekla novinářům Horáčková.

Pořadí v kvalifikaci rozhodlo o tom, že česká reprezentantka narazí ve středečním prvním kole na uzbeckou soupeřku Zijodachon Abdusattorovovou, jež byla jen o tři pozice a dva body horší. V případě úspěchu by Horáčkovou hned ve druhém utkání ve stejný den pravděpodobně čekala druhá žena kvalifikace Korejka Nam So-hjon. Před třemi lety v Tokiu při premiéře pod pěti kruhy Horáčková po vyřazení v prvním souboji obsadila 33. místo.

„Sice na rozřazovacím kole zase tolik nezáleží, ale je to rozjezd. A jaké si to uděláte, takové to potom mám. Takže ono to potom nebude až tak jednoduché. Ale to by asi nebylo ani z lepšího umístění, protože ten pavouk je nevyzpytatelný,“ uvedla Horáčková.

Poukázala na rakouskou kamarádku Elisabeth Strakovou, která v národním rekordu 667 bodů skončila desátá. „Což u ní je dost neočekávané, tu si myslím, to naopak nakoplo,“ podotkla Horáčková. „Ale nemá zase tolik zkušeností s finálovou střelnicí, což je tu tak polovina startovního pole. A mně to tam docela svědčí, je to tam jiné střílení. Máte jen 20 vteřin na šíp a střílí se střídavou střelbou. Těším se tam. A je to zase až za pár dnů, je čas zrelaxovat, zrehabilitovat a jít do toho,“ dodala Horáčková.

Vítězka kvalifikace Lim Si-hjon, jež vloni na MS v Berlíně slavila titul v soutěži smíšených dvojic, o dva kruhy překonala pět let staré světové maximum krajanky Kang Če-jong. Olympijský rekord další Korejky An San z Tokia měl hodnotu 680 bodů a dnes se výkonem 688 přes něj dostala i devatenáctiletá debutantka na OH Nam So-hjon.

Šestadvacetiletý Li, který se na olympiádu kvalifikoval jako první mužský český reprezentant po 16 letech, výkonem 627 bodů porazil jen tři soupeře, takže hned v prvním kole narazí na favorita. Bude jím Dhiradž Bommadevara z Indie. Mezi smíšenými dvojicemi Češi obsadili 25. místo a za postupující šestnáctkou daleko zaostali.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Lukostřelba - kvalifikace:
Ženy:
1. Lim Si-hjon 694 - světový rekord
2. Nam So-hjon (obě Korea) 688
3. Jang Siao-lej (Čína) 673
...
31. HORÁČKOVÁ (ČR) 651
Muži:
1. Kim U-čin 686
2. Kim Če-tok (oba Korea) 682
3. Unruh (Něm.) 681
...61. Li (ČR) 627