Hlavní obsah

Výborní Prskavec s Rohanem jsou ve čtvrtfinále kayakcrossu. Obě Češky naopak končí

Aktualizováno

Vodní slalomáři Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem postoupili ze svých rozjížděk kayakcrossu shodně z druhých míst do pondělního čtvrtfinále mezi šestnáct nejlepších, přestože nepatří mezi specialisty nové olympijské disciplíny. Češkám se naopak nedařilo - končí Antonie Galušková i Tereza Fišerová.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Lukáš Rohan slaví postup do semifinále kayakcrossu.

Článek

Ze sobotního prvního kola postoupilo do dnešních rozjížděk 32 mužů a stejný počet žen. Závodníci byli rozřazeni do osmi rozjížděk po čtyřech, postup do čtvrtfinále si zajistili dva nejrychlejší.

Kajakářský olympijský vítěz z Tokia Prskavec sice ve druhé jízdě nestačil na Španěla Ochou, jeho krajana Travého stejně jako Ira Jegoua ale nechal za sebou. Rozhodující krok k postupu udělal na druhé brance z osmi, na níž se posunul ze třetí na druhou příčku.

Foto: Paul Childs, Reuters

Jiří Prskavec (zcela vpravo ve žlutém) se spouští na trať nedělní rozjížďky.

Rohanovi sice na 210 metrů dlouhé trati nevyšel start a byl až poslední čtvrtý, stejně jako Prskavec ale skvěle projel protivodnou dvojku, po které se zařadil za domácího Castrycka na druhé místo a to už nepustil.

Foto: Shen Bohan, Reuters

Lukáš Rohan během úspěšné rozjížďky

V pondělí tak oba české vodní slalomáře čeká čtvrtfinále, a pokud budou úspěšní, tak i semifinále a případně čtyřčlenný finálový závod o medaile.

Antonie Galušková naopak na úspěšné rozjížďky krajanů Prskavce s Rohanem nenavázala. V té své skončila poslední čtvrtá, když špatně provedla povinného „eskymáka“ mezi první a druhou brankou.

Tereza Fišerová, pro kterou byl kayakcross jedinou disciplínou na hrách v Paříži, se sice proti pravidlům žádnou chybou neprovinila, postup ale slavit nemůže, protože skončila třetí.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.