Hlavní obsah

Senzační medaile byla blízko. Rohan ale skončil čtvrtý

Aktualizováno

Blízko blizoučko byla česká výprava na olympijských hrách v Paříži třetí medaili. Lukáš Rohan se naprosto senzačně a po totálně bláznivém průběhu dostal do finále kayakcrossu, nakonec v něm ale skončil čtvrtý. Poprvé od her 1992 v Barceloně tak zůstávají čeští vodní slalomáři na olympiádě bez medaile.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lukáš Rohan skončil v kayakcrossu na nečekaném čtvrtém místě.

Článek

Už se zdálo neodvratitelné, že oba čeští vodní slalomáři skončí v kayakcrossu, nové olympijské disciplíně, ve čtvrtfinále. Po vypadnutí Jiřího Prskavce totiž ve stejné fázi dojel na třetí, první nepostupové příčce i Lukáš Rohan. Už už mířil od vody pryč, když se dozvěděl, že se má jít připravovat na semifinále.

V cíli byl sice třetí, ale rozhodčí až po několika minutách od konce závodu odhalili, že domácí miláček Titouan Castryck neprojel třetí brankou a jeho druhé místo v cíli přebírá do té doby třetí Rohan.

A tak šel Rohan na semifinále…

Foto: Molly Darlington, Reuters

Lukáš Rohan se raduje z postupu do finále kayakcrossu.

Rozjel ho špatně, když chyboval hned při spuštění se do vody a byl čtvrtý s velkou ztrátou na své tři soupeře. Zdánlivě ztracený závod, jenže nejprve Švýcar Dougoud neprojel branku číslo 6.

I tak se zdálo vyloučené, že by se Rohan ještě posunul na postupové druhé místo. Jenže na poslední protivodné osmičce se Francouz Neveu nečekaně zasekl, nechal tam několik vteřin, až přes něj profrčel Rohan a sám nejspíš nechápal, že opravdu postupuje do finále…

V ní už ale Rohan další zázrak nesvedl a skončil čtvrtý. Zlato vyhrál Novozélanďan Butcher, stříbro Brit Clarke a bronz Němec Hegge.

„Nikdy by mě nenapadlo, že to po kayakcrossu řeknu, ale jsem trošku zklamaný, protože medaile byla strašně blízko. Přitom zcela objektivně hrozně daleko, protože ti kluci byli lepší. Byli lepší i v předešlých jízdách, ale vinou jejich chyb mi dali šanci, kterou jsem využil. Jsem rád, že během svých jízd jsem neudělal žádnou zásadní chybu, projel jsem všechny brány. Protože se to ještě učím,“ uvedl po závodě Rohan.

„Konečně mi ve finále vyšel start, bojoval jsem s nimi do první brány. Dostal jsem jednou pádlem do obličeje, ale bojoval jsem, rval jsem se o to. Kdybych byl o něco zkušenější, asi bych tam dokázal dostat před něj. Což se bohužel nepovedlo. Možná jsem pak blbě vyhodnotil první protivodu. Pak už to bylo trošku hotový, musel jsem čekat na chybu, která tentokrát nepřišla.“

Prskavcovi start do čtvrtfinále nevyšel a zařadil se na poslední, čtvrté místo. Pak si ale o jednu příčku polepšil a na třetí pozici byl ještě na poslední, osmé protivodné brance. Na ní ale chyboval a pustil před sebe Slováka Grigara.

A toto pochybení musí Prskavce obrovsky mrzet, neboť v cíli první Španěl Ochoa byl diskvalifikován za neprojetí poslední branky a s Britem Clarkem tak spadl postup do klína Slovákovi Grigarovi. Nebýt minely v závěru, postup by slavil Prskavec…

Foto: Yara Nardi, Reuters

Jiří Prskavec (ve žlutém) během čtvrtfinále kayakcrossu.

„Byl jsem strašně těsně od postupu. Technicky jsem špatně provedl odhození brány, ale tohle jsem trénoval snad jen dvakrát v životě. Byl to risk, který nevyšel,“ říkal Prskavec o situaci na poslední brance. Nakonec skončil jedenáctý.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Vodní slalom - kayakcross:
Muži:
1. Butcher (N. Zél)
2. Clarke (Brit.)
3. Hegge (Něm.)
4. ROHAN (ČR)
5. Dougoud (Švýc.)
6. Grigar (SR)
...11. PRSKAVEC (ČR)
Ženy:
1. N. Foxová (Austr.)
2. Hugová (Fr.)
3. Woodsová (Brit.)
4. Liliková (Něm.)
5. Jonesová (N. Zél.)
6. Marxová (Švýc.)
...23. FIŠEROVÁ
25. GALUŠKOVÁ (obě ČR)

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.