Hlavní obsah

Prší venku, prší i uvnitř, Muchová si marné čekání krátila kartami. Další Češky přivezlo soukromé letadlo

Aktualizováno

Na kurty z olympijské vesnice vyrazila už před devátou ráno, aby se před poledním startem stihla dobře připravit. Jenže kvůli vytrvalému dešti tenistka Karolína Muchová dlouhé hodiny zůstávala v útrobách areálu Roland Garros a čekala na svůj zápas proti Kanaďance Fernandezové. Marně, před šestou večer byl odložen. V antukovém „království“ jsou už také obhájkyně zlata Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které se do Paříže přesunuly v pátek soukromým letem. Ani ony se zápasu v sobotu nedočkaly.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Marné tenisové čekání na zápasy v upršené Paříži

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) – Byla to od pořadatelů taková hra, která připomínala zpoždění na českých železnicích. Nejdřív se program odložil o hodinu, aby pak „sekera“ postupně rostla, byť už od počátku byly vyhlídky se zlepšením počasí tuze mizerné. Až před šestou vpodvečer přišlo rozhodnutí, že zápasy na nezakrytých kurtech se v sobotu neuskuteční.

„Čekání je samozřejmě nepříjemné a každý si ho řeší jinak. Ale hráči jsou na něj z Roland Garros zvyklí, protože letos jim tu pršelo celý první týden,“ vypráví šéf české tenisové výpravy Petr Pála.

Nicméně oproti grandslamu je tu drobná výhoda. V zázemí areálu není tolik hráčů a hráček, takže čekající mají k dispozici dost místa. „S Kájou Muchovou jsme chvíli hráli karty, hospodské prší, které vyhrála. To je pro mě obrovské zklamání,“ popisoval s úsměvem Pála. Pak už vážněji přidal: „Už dvakrát, když se blížil možný začátek, si byla zatejpovat kotníky, protože jí to zabere zhruba hodinku. Protáhla se v posilovně, pak si šla odpočinout. I Bára (Krejčíková) s Katkou (Siniakovou) šly na kolo, lehce se protáhnout, zacvičit si. Musí něco, nejde sedět na židlích a koukat.“

Linda Nosková se zase připravovala s trenérem Tomášem Krupou.

Nosková zprvu měla vpodvečer nastoupit s Muchovou v deblu, jenže jejich mač proti Ruskám byl přesunut na neděli. Následovalo přesunutí i úvodního duelu Krejčíkové se Siniakovou, podobně jako ten Tomáše Macháče ve dvouhře.

I kdyby totiž déšť rázem ustal, nějakou dobu zabere příprava kurtů. „Pršelo celou noc, a i když mají kurty zakryté plachtou, stejně dostávají zabrat. Když je odkryjí, bude to chvíli trvat,“ ví Pála.

Toho může těšit, že už má celou tenisovou partu v Paříži. Krejčíkovou a Siniakovou po vítězném pátečním finále v Praze sem společně s Lindou Noskovou obratem dopravilo soukromé letadlo, protože později odpoledne a večer už byl letecký provoz nad Paříži kvůli slavnostnímu zahájení uzavřen. „Takže privátní let byl nejlepší variantou a jsem za to rád,“ řekl Pála.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jakub Menšík se pro změnu po pátečním semifinálovém vyřazení v chorvatském Umagu přijel do olympijské vesnice v sobotu dopoledne.

Nakonec před šestou večer, tedy zhruba po devíti hodinách, co vyrazila z olympijské vesnice, byl odložen i mač Muchové. Pozitivní pak je, že předpověď počasí už na další dny hlásí slunečno, a tak by se turnaj měl od neděle rozjet naplno.