Hlavní obsah

Protest zajistil medaili pro USA. Rumunky skončily v slzách: Nespravedlnost

Bronzová medaile visela na dosah ruky. Rumunské gymnastce Aně Barbosuové už se téměř houpala na krku. V pondělním finále prostných byla po dokončení všech vystoupení na třetí příčce, jenže Američanka Jordan Chilesová požádala rozhodčí o úpravu konečné známky, což ji posunulo z páté příčky na třetí. To pořádně rozhodilo další Rumunku Sabrinu Manceanovou-Voineaovou, jejíž protest tým sudích pár chvil předtím zamítl.

Foto: Profimedia.cz

Rumunská gymnastka Sabrina Manceanová-Voineaová

Článek

Sedmnáctileté gymnastce se v očích leskly slzy a jen těžko chápala, že se stížností nepochodila a i přes velmi slušné představení na medaili nedosáhla. „Cítím se hrozně. Fakt nevím, co rozhodčí viděli, když ji posunuli na třetí příčku. Na protest Rumunky nebrali ohled, na ten od Američanky ano,“ čertila se Manceanová-Voineaová.

„Věděla jsem, že na zlato ani stříbro myslet nemohu. Ale bronz byl na dosah. Vážně to nechápu, zasloužila jsem si lepší známku,“ soukala ze sebe.

Ještě krutější byl osud k Barbosuové. Ta už se svými kumpány z realizačního týmu několik desítek sekund slavila bronz. Američanka Chilesová, která docvičila jako poslední, byla se ziskem 13,666 bodu pátá. Skóre Rumunky (13,700) stačilo na medaili. Jenže rozhodčí na popud amerického týmu hodnocení Chilesové o jednu desetinu vylepšili na 13,766.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Barbosuové, stejně jako její krajance, zbyly jen oči pro pláč.

„Byla jsem nadšená, že jsem dostala Rumunsko zpět na stupně vítězů. Rozhodčí mi zkazili radost. Verdikt mě mrzí, ale nic s ním neudělám. Nechala jsem tam duši. Nechci zpětně zkoumat, co rozhodčí propočítávali, ale moc dobře vím, co si myslím,“ smutnila osmnáctiletá gymnastka.

Smutek v Rumunsku znamenal radost v USA. Chilesová díky vyslyšenému protestu po zlatu z týmové soutěže zapsala druhou medaili v Paříži. Bouřlivými oslavami dokonce ztratila hlas. „Jsem na sebe ohromně pyšná. Důkazem budiž to, že nemůžu mluvit. To se mi nestává moc často,“ culila se.

Euforie v řadách reprezentantek USA byla po prostných dvojnásobná, neboť Simone Bilesová slavila stříbro, které bylo její jedenáctou olympijskou medailí v kariéře. Zlato získala Brazilka Rebeca Andradeová.