Hlavní obsah

Přivítejte mistry světa! Češi se sžívají s úpatím Eiffelovky a nechtějí dopustit faux pas

Přivítala je v těsné blízkosti stojící Eiffelova věž a k tomu doslova narvané tribuny. Před téměř 13 tisíci diváky prý čeští plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem ještě nehráli. „Odstranit emoce je hodně obtížné. Jsem rád, že se nám to jakžtakž povedlo,“ líčí Perušič po výhře 2:0 na sety nad kanadským párem Samuel Schachter, Daniel Dearing.

Vítězné trenky se neperou nebo vítězná toaleta, to jsou jen některé z rituálů plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče a Davida SchweineraVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje)  Tribunami několikrát obíhala mexická vlna, na pařížský centrkurt pražilo slunce. A na písek vstoupila česká dvojice. „Přivítejte mistry světa,“ opakoval hlasatel. Slovní spojení, které si Perušič se Schweinerem vydobyli loni v Mexiku, slyšela francouzská metropole snad desetkrát.

„Od našeho zlata si všichni pořadatelé oblíbili nás tak nazývat, přestože výkony s tím často moc nekorespondovaly,“ usmívá se Perušič. A dodává: „Na druhou stranu člověk to moc nevnímá. Neměl by. Oba jsme spíš zavření ve vlastní bublině a jen se snažíme zaslechnout moment, kdy máme vstát z lavičky, aby nedošlo k nějakém faux pas.“

V prvním zápase skupiny nedošlo. Češi se následně s dobře hrajícími kanadskými soupeři přetahovali v každém setu. Rozhodně se nejednalo o jednoznačnou záležitost, jak by finální výsledek mohl napovídat.

„Myslím, že k výkonům šampionů máme hodně daleko. Ale co si budem…, ani MS nestartovalo vůbec dobře. Naopak, když jsme na předchozích mistrovstvích hráli na začátku kvalitně, následně jsme vypadli a skončili sedmnáctí. Takže hrát blbě na začátku je, zdá se, dobrá taktika,“ hlásí Schweiner.

Je ještě potřeba se s pařížskými kulisami řádně srovnat. Češi popisují, že nejen oni mají zatím problém s orientací na kurtu. Zejména při podání a útoku soupeře. Míč se ztrácí ve vysokých tribunách a není vždy jednoduché odhadnout, kde se zrovna nachází. Řešení? Možná najít 20 tisíc kamarádů na tréninky. „Kdybych jich dal dohromady dvacet, je to úspěch,“ směje se Perušič.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Prostředí na olympiádě a kurt v těsné blízkosti Eiffelovy věže závidí plážovým volejbalistům snad všichni sportovci.

Každopádně speciálně vybudované prostředí v srdci Paříže plážovým volejbalistům závidí snad všichni ostatní olympionici. Zejména díky vyčnívající Eiffelovce, kterou však sportovci s ohledem na mohutné tribuny příliš nevidí. Jen částečně z lavičky. „Já nevím, proč nám ji postavili tak blízko,“ vtipkuje Schweiner.

„Už před zápasem jsme věděli, do čeho jdeme, jak skvělá atmosféra tu panuje. Když se vám všechno, o čem se mluvilo, zhmotní, je těžké se s tím vyrovnat. Chcete si zápas užít, ale zároveň předvést to nejlepší, co ve vás je. Odstranit emoce je hodně obtížné,“ líčí dál.

Úřadující mistry světa ale těší, že konečně zažívají pořádné hry. Zřejmě každý fanoušek si vybaví covidové trable, jakými si prošli před třemi lety v Tokiu. „Z tohohle hlediska to pro nás je první opravdová olympiáda a zážitek, co znamená hrát pod pěti kruhy,“ prozrazuje Perušič.

„Prostor je hrozně veliký oproti tomu, kde normálně hrajeme. Stadiony mají třeba dva tisíce míst. Opravdu enormní rozdíl. Ještě pár bodů nám bude trvat, než se s tím srovnáme,“ dodává Schweiner.

Zatímco nedělní klání startovalo v 17:00, druhý zápas proti rakouské dvojici Julian Hörl, Alexander Horst hrají české jedničky ve středu už od deváté hodiny ranní. A poslední skupinový zápas s Brazilci Evandrem a Arthurem v pátek od 21:00.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Český plážový volejbalista Ondřej Perušič při podání na olympijské turnaji v Paříži.

„Organizátoři nám dali lukrativní časy,“ zakření se Perušič. „Ráno bude hodně nepříjemné. Na snídani půjdeme okolo 5:50, možná se ještě před ní rozběháme. Bude to hodně natěsnané, abychom nemuseli vstávat ve čtyři ráno. Uvidíme, jak nám naplánují dopravu, protože doposud to nebyla žádná paráda,“ konstatuje Schweiner.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.