Hlavní obsah

Přišel, viděl, postoupil. Koulař Staněk si prvním pokusem zajistil finále!

Aktualizováno

Fantazie! Koulař Tomáš Staněk si nejlepší pokus sezony nechal na olympijské hry v Paříži. Hned v první sérii poslal kouli za kvalifikační limit a výkonem 21,61 metru si zajistil účast v zítřejším finále (od 19:35 hodin). Hned tak mohl zvednout ruce nad hlavu a triumfálně se zaradovat. „Jsem nadšený,“ rozplýval se zkušený atlet.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Koulař Tomáš Staněk se raduje.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Po zdravotně protrápeném létě to je pořádné zadostiučinění. Na mistrovství Evropy mu výkon 20,88 na cenný kov nestačil, od medaile ho dělilo šest centimetrů.

Za necelé dva měsíce se však 33letý pražský rodák dokázal dát dokupy a očividně vyladil formu na vrchol sezony naprosto ideálně. „Po těch problémech, které jsem měl letos a utekla mi medaile o kousíček na Evropě… Ale i kdyby tam medaile byla, za olympijské finále bych ji vyměnil,“ usmál se Staněk.

Do koulařského sektoru vstoupil s velkou energií. Svůj vrh vyprovodil pořádně hlasitým zvukovým doprovodem. A hned tušil, že koule poletí daleko. „Pokus se mi líbil. Byl takový postupně zrychlovaný, což je důležité. Nebyl nijak tlačený a krásně jsem ho trefil, takže mi udělal radost a koučovi taky,“ líčil.

A výsledek tomu odpovídal. Koule přistála bezpečně za žlutou čárou značící přímý postup do finále, který byl stanovený na 21,35 metru. Staněk si parádním hodem 21,61 zajistil postup do sobotního finále. Nejlepší výkon sezony z únorového mítinku v Nehvizdech vylepšil o čtrnáct centimetrů. „Jsem spokojený,“ potvrdil Staněk.

Dlouho se navíc držel na první pozici, v kvalifikaci ho nakonec přehodil jen mistr Evropy Ital Leonardo Fabbri výkonem 21,76 metru. Staněk se v olympijském finále představí poprvé v kariéře, v Riu i v Tokiu v kvalifikaci selhal. Do dvanáctičlenného finále navíc půjde ze druhého místa.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.