Hlavní obsah

Kvalifikační bizár, postupuje dvacet tyčkařek. Švábíková z dělené první pozice

Aktualizováno

V dopoledním atletickém programu na olympijských hrách se představilo hned sedm českých atletů. Tyčkařce Amálii Švábíkové stačily v kvalifikaci dva pokusy, s výkonem 455 centimetrů postupuje z děleného prvního místa. Skvělý výkon v opravách předvedl čtvrtkař Matěj Krsek, jenž si vylepšil osobní rekord na 45,53, ani to mu však na postup nestačilo. Nedařilo se třem českým čtvrtkařkám, které všechny musejí do oprav stejně jako překážkář Vít Müller. Na stejné trati 400 metrů překážek už opravy nezvládla Nikoleta Jíchová.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Amálie Švábíková postoupila do finále tyčky.

Článek

Tyčkařka Amálie Švábíková výborně vstoupila do kvalifikace. Na první pokus se přehoupla přes laťku 440 i 455 centimetrů. A na další výšku už ani jít nemusela. Pouze jedenáct závodnic totiž zvládlo 455 centimetrů, a tak 24letá atletka postoupila z děleného prvního místa. Finále ovšem bude netradičně početné.

Místo klasických 12 závodnic jich bude skákat dvacet. Dalších devět tyčkařek totiž zdolalo 440 centimetrů na první pokus, a jelikož mají stejný zápis, podělí se o poslední dvanácté postupové místo. Mezi nimi ovšem chybí největší favoritka Britka Molly Cauderyová. Letos se dostala přes 492 centimetrů, na olympiádě však vyhořela na základní výšce 455 centimetrů a zůstala bez měřeného pokusu.

Nedařilo se třem českým čtvrtkařkám. V prvním běhu se představila Tereza Petržilková, v čase 51,92 skončila na předposledním osmém místě. Devatenáctiletá Lurdes Gloria Manuel obsadila časem 52,20 ve svém rozběhu šestou příčku. Do oprav musí i třetí česká zástupkyně Lada Vondrová, jež v čase 51,80 skončila pátá.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Čtvrtkaři Matěji Krskovi osobní rekord na postup do semifinále nestačil.

Čtvrtkař Matěj Krsek si vylepšil dojem po nepovedeném rozběhu. V opravách si totiž o 33 setin vylepšil osobní rekord, zapsal čas 45,53 a ve svém běhu skončil druhý. Přímý postup mu tak unikl stejně jako postup na čas. Další atleti v jiných bězích totiž byli rychlejší, do semifinále se tak Krsek nepodívá.

Vít Müller měl v semifinále na 400 metrů překážek na dráze před sebou Nora Karstena Warholma, který před třemi lety v Tokiu vytvořil světový rekord a podle očekávání rozběh hladce vyhrál za 47,57 s. Nikdo nečekal, že by s ním český překážkář držel krok, ale Müller zůstal o více než sekundu i za svým osobním rekordem z červnového mistrovství republiky ve Zlíně. Na rozdíl od Tokia, kde nakonec obsadil 22. místo, do semifinále nepostoupil. Čekají ho však ještě opravy.

Ty už má za sebou Nikoleta Jíchová, která se na stejné trati sice o 14 setin vylepšila čas z rozběhů, to jí však stačilo pouze na čtvrté místo a v semifinále se neobjeví.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.