Hlavní obsah

Předky má z Číny, obdivuje Červenku. Český olympionik se chystá na Paříž

Až v polovině srpna oslaví 27. narozeniny, bude mít za sebou premiérovou účast na olympijských hrách. „Je to závod jako každý jiný, jen tedy trochu nafouknutý. Snažím se sám sebe neznervózňovat,“ říká pro Sport.cz český lukostřelec s čínskými kořeny Adam Li. A vypráví mimo jiné o kulturních rozdílech i důvodu, proč obdivuje kapitána hokejových mistrů světa Romana Červenku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelec Adam Li během fasování olympijské kolekce pro olympiádu v Paříži

Článek

Když dojde řeč na jeho svým způsobem exotický původ, s úsměvem zahlásí: „Já jsem z Ostravy!“

Ale předky máte z Číny.

Ano, pochází odtamtud můj otec a v Asii mám velkou část rodiny. Před covidem jsem za nimi cestoval celkem často, pak jsem tam dlouho dobu nebyl. Až letos se v Šanghaji konal závod Světového poháru, tak jsem se účastnil a pak nějaký čas zůstal.

Dokázal byste v krátkosti popsat, v čem jsou pro vás největší kulturní odlišnosti?

Dobrá otázka, na kterou se strašně složitě odpovídá. Rozdíly jsou opravdu enormní, normální smrtelník si je ani nedokáže představit. Začíná to u úplně banálních věcí.

Například?

Dejme tomu způsob stolování, i když to někomu může znít vtipně. Jak se člověk stravuje a s kým. V Česku dostane každý svůj talíř a jí z něj. V Číně se jich donese spousta a lidé jídlo sdílejí mezi sebou. Je to tam opravdu důležitá věc. Existují specifické tradice, kdo jí první, kdo komu pokrm nabírá. Přednost mívají starší nebo ve společnosti výše postavení.

A když někdo pořadí poruší?

Trest přichází velmi rychle. (smích)

Vy jste vyrůstal v Česku, zvykal jste si na pravidla dlouho?

Nebyl jsem připraven a učil jsem se právě tou bolestivou cestou. (smích) Na druhou stranu, do Číny jsem cestoval jako hodně malý a oni mají děti opravdu rádi. Takže byli hodní. Člověk se vše rychle naučil a přizpůsobil se.

Zmínil jste covid, odlišný přístup byl nejen u nás hodně probírán.

A existuje dodnes. V Česku jsme si z období nevzali téměř nic, jen to, že byla omezení, která už nemáme. V Asii obecně, když je někdo nachlazený či nemocný, automaticky si bez nějakého nařízení bere roušku. Nehledě na to, zda je mu to příjemné. Snaží se prostě respektovat ostatní. Tady je v přístupu velký rozdíl.

Pojďme ale k lukostřelbě. Jednoduše, jak jste se k ní dostal?

Jako malý jsem dělal opravdu mnoho sportů. Konkrétně s lukostřelbou jsem začal přibližně v osmi letech v Ostravě a skončil ještě na základní škole, abych se až na vysoké opět vrátil. Je tomu už pět let. Kdysi střílel můj děda, tak jsem to chtěl zkusit – a vydržel jsem.

Česká mužská lukostřelba měla zastoupení na olympiádě naposledy v Pekingu 2008 v osobě Martina Bulíře. Od té doby nic, až teď vy a Paříž.

Jsem hlavně natěšený. Snažím se z toho nedělat příliš velkou věc. Je to závod jako každý jiný, jen tedy trochu nafouknutý. Snažím se sám sebe neznervózňovat, což je můj celoživotní přístup, i když ne vždy se povede. Nejvíce mi pomáhá Maruška (úřadující mistryně světa Marie Horáčková, pozn. red.), která už na olympiádě byla a ví, o co jde.

Společně s Horáčkovou nastoupíte i v mixu.

I když se v soutěži střídáme, oproti individuální soutěži jde o velký rozdíl. Chemie týmu je důležitá a není to tak, že postavíte dva lidi – a ať střílí. Dvojice musí být sehraná, rozumět si, dobře spolupracovat. Věřím, že v tom jsme silní.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelci Marie Horáčková a Adam Li během fasování olympijské kolekce pro olympiádu v Paříži

Týmové sporty vám nejsou cizí, viďte?

Chytával jsem hokej, ale to je dávno. Začínal jsem s ním jako dítě, byly mi tak tři nebo čtyři roky. Už si to ani moc nepamatuji. Ještě jsem hrával badminton. Má ho rád otec a chodím si pinknout i teď. A ještě fotbal.

Zůstal vám k hokeji či fotbalu vztah?

Nechci říct, že se nerad koukám, jen mě sporty baví hlavně provozovat. Ale jasně, mistrovství světa v hokeji jsem sledoval, finále jsem si pustil a zafandil si. Velmi obdivuji gólmana Lukáše Dostála a hlavně kapitána Romana Červenku. Četl jsem jeho příběh v knize Bez frází, jak se postupně dostal na úplnou špici. Přišlo mi to velmi inspirativní. A fotbal? Mám k němu trochu jiný vztah a třeba Euro jsem moc nesledoval, to se přiznám.

Hledáte u podobných příběhů inspiraci?

Pro mě je největší hvězda, kterou znám, Maruška. S ní si prostě obyčejně pokecám. S ostatními jsem se osobně nesetkal. Obecně, jak jsem říkal, snažím se z olympiády nedělat vědu a něco obrovského. Hlavně abych zůstal v klidu.