Hlavní obsah

Přece jen jsem Terminátor! Macháč si střihl dva zápasy a přiblížil se i medaili ze čtyřhry

Zase museli dotahovat jako v prvním zápase, znovu se ale dostali z nesnází, a tak pouť tenisového páru Tomáš Macháč – Adam Pavlásek olympijským turnajem nekončí. Už jsou mezi osmi nejlepšími, jedinou výhru od zápasu o medaile, kdy je ve čtvrtfinále ve středu odpoledne čekají Němci Pütz–Krawietz. „Pořád si myslím, že medaile je hrozně daleko. Ale uděláme, co je v našich silách, pokusíme se placce přiblížit,“ říká Pavlásek.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Tomáš Macháč a Adam Pavlásek během osmifinálového duelu na olympijské antuce

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Ocitli se na hraně, když po prohraném prvním setu ztráceli v tiebreaku toho druhého 2:5 na body. „Jenže Tomáš šel podávat a to jsou vždycky dva zaručené body,“ říkal po utkání Macháčův parťák Pavlásek. Češi z trablů skutečně vyklouzli a pak v závěrečném super tiebreaku definitivně výhru „ukradli“ pro sebe.

Byly to nervy?

AP: Mohli jsme to v druhém setu dotáhnout už za stavu 5:2. Ale pak jsme si dál říkali, že se musíme soustředit na každý balon, že nic není ztracené. Včera jsme dotahovali, dnes taky. Tenis se hraje do posledního míče, navíc proti singlistům. Věděli jsme, že to bude hrozně těžké, protože oba jsou top hráči ve dvouhře, antukáři a mají skvělé servisy. Ale věříme si s Tomášem v naše schopnosti, navíc on tady hraje neskutečně. Takže já jsem pořád věřil, že to můžeme otočit a vyhrát.

Tomáši, jak náročné bylo sehrát druhý den po sobě dva zápasy? Protože ještě před deblem jste si střihl dvouhru proti Zverevovi.

TM: V tomhle počasí to bylo dost náročný. Normálně to zvládám během turnajů celkem fajn, ale dneska bylo vedro. Každopádně jsem všechno udělal dobře. Hodně jsem pil, dával jsem si veškeré suplementy, které jsem mohl. Na to, že jsem dneska celý den trávil na kurtech, se cítím dobře.

Taky se ta vaše přezdívka Terminátor, o které jste mluvil v pondělí, docela chytla.

TM: Kdybych vyhrál i singl, mohl bych si ji držet. Jsem trošku zklamaný, že jsem prohrál, ale jsem moc rád, že jsme otočili debla. Soupeři jsou vynikající singlisti, šikovní.

Co další soci, kteří vás čekají už ve středu brzy odpoledne?

AP: To zase bude podobné jako v pondělí. Jsou to špičkoví deblisti, kteří spolu hrají už nějakou dobu. Osobně si myslím, že nám to bude víc vyhovovat. Tím, že jsou deblisté a Tom je hrozně silný ze základní čáry, tak podle mě s ním nebudou chtít hrát krosy. Budou se cpát na síť. Teoreticky bychom mohli mít častěji šance. Ale zase mají lepší pohyb, mění strany, což bude něco jiného. Dneska soupeři byli víc statičtí. Tom tady hraje výborně a není důvod, proč bychom nemohli vyhrát.

Jste ve čtvrtfinále olympiády. Co to s vámi dělá?

AP: Pořád si myslím, že medaile je hrozně daleko. Jsme blíž než v prvním kole, ale já se na to nesnažím myslet. Podle mě ani Tom. Uděláme, co je v našich silách, pokusíme se placce přiblížit. Ale nebudu si to nijak vsugerovávat do hlavy.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Ale třeba v semifinále byste mohli potkat hvězdné duo Nadal–Alcaraz.

TM: To by bylo něco výjimečného. Už spolu dál hrát nebudou, je to jejich první a poslední turnaj. Zahrát si s nimi o nějakou medaili by bylo fajn. Ve středu ale máme strašně těžké soupeře. Čím víc budeme s Adamem hrát, tím víc nám to pomůže i pro Davis Cup. Jsem rád, že jsme dneska porazili tento pár, je to cenný skalp. Oba jsou to vynikající hráči, obzvlášť na antuce.

Tomáši, co vaše fyzická výdrž?

TM: V poslední době mě láká hrát ty prestižní turnaje. Každý turnaj vidíte Nadala a podobné hráče. Za mě je to čest. Tím, že hraju i debla, zvedá se mi fyzický fond. Odpoledne odpočívám, pak hned zase stojím na kurtu. To všechno pomáhá. Přece jsem ten Terminátor.