Hlavní obsah

Prskavec finále pokazil. Je bez medaile!

Aktualizováno

Vodní slalomář Jiří Prskavec olympijské zlato z Tokia neobhájí. V kajakářském finále na trati ve Vaires-sur-Marne chyboval, obdržel dvě dvouvteřinové penalizace za dotyky branek a skončil až osmý. Česká výprava tak v Paříži dál čeká na premiérový zisk jakéhokoliv cenného kovu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zklamaný Jiří Prskavec

Článek

V hledišti mu fandily stovky českých fanoušků, podpořit jej přišli třeba i tréninkový parťák Vít Přindiš nebo bývalý veslař Ondřej Synek. Všichni do jednatřicetiletého Prskavce vkládali velké naděje a doufali, že by se mohl stát prvním kajakářem v historii, kterému se podaří obhájit zlato z posledních her.

Jenže tenhle sen dostal trhlinu už na sedmé brance, které se český závodník dotkl. A když pak dostal dvouvteřinovou penalizaci i na brance 16, bylo jasné, že v tahu je nejen obhajoba zlata, ale i zisk jakékoliv medaile, kterou by navázal na své zlato z Tokia a bronz z Ria de Janeiro.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Jiří Prskavec během finálové jízdy

Po své jízdě se totiž zařadil až na páté místo, na v té době nejrychlejšího Itala Giovanniho de Gennara ztratil 3 vteřiny a 52 setin. Nakonec skončil Prskavec až osmý.

De Gennaro zůstal první i po dojetí všech zbylých závodníků, druhý skončil domácí Titouan Castryck, který za Italem zaostal o dvě desetiny. Bronz bere Španěl Pau Echaniz.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Prskavec

Do finále postoupilo dvanáct nejrychlejších ze dvaceti startujících. V semifinále zůstal například zkušený čtyřicetiletý Slovinec Peter Kauzer startující už na pátých olympijských hrách. Majitel stříbra z Ria dostal zpětně 50vteřinovou penalizaci za neprojetí osmé branky.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.