Hlavní obsah

Prskavec zvládl opravnou jízdu, postup do vyřazovací části slaví všichni čtyři Češi

Aktualizováno

Všichni čtyři čeští vodní slalomáři postoupili do nedělní vyřazovací části kayakcrossu. Po Lukáši Rohanovi, Antonii Galuškové a Tereze Fišerové zamířil mezi nejlepších dvaatřicet i Jiří Praskavec, který stejně jako Fišerová uspěl v opravné jízdě. Z nedělních vyřazovacích bojů postoupí do pondělního čtvrtfinále mezi muži i ženami šestnáctka nejrychlejších.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Jiří Prskavec (úplně vlevo) se spouští na trať.

Článek

Rohan s Prskavcem (stejně jako Galušková) mezi krosové specialisty nepatří. Pro Rohana byl prioritou závod kanoistů, pro Prskavce kajakářů, v nichž ale medaile z Tokia neobhájili.

Rohan v sobotním kayakcrossovém první kole se už pomalu mohl loučit s přímým postupem, když ve své jízdě hodně ztrácel na druhého Andyho Barata. Na poslední osmé protivodné ale využil chyby závodníka z Komorských Ostrovů a jeho předjetím se vyhnul opravám.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Lukáš Rohan (zcela vpravo) nakonec nervy drásající jízdu zvládl a postoupil přímo mezi 32 nejlepších.

Prskavcovi v předposlední čtyřčlenné jízdě nevyšel start a od začátku jel na nepostupových pozicích. Už v polovině trati bylo jasné, že manko nestáhne, navíc špatně projel závěrečnou osmou branku a skončil třetí.

V opravné jízdě si ale počínal suverénně, byl rychlejší než Chorvat Marinič i Íránec Rezanejad startující pod neutrální vlajkou.

Fišerová, která na hrách v Paříži startuje právě jen kayakcrossu, zasáhla hned do první jízdy a měla v ní jen dvě soupeřky. Od poloviny 210 metrů dlouhé trati ale byla poslední, navíc na závěr neprojela protivodnou branku číslo 8 a musela do oprav.

Ty ale zvládla na výbornou, když za sebou nechala (rovněž postupující) Španělku Chourrautovou a Slovenku Paňkovou, která končí.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Češka Tereza Fišerová (vepředu) během opravných jízd v kayakcrossu.

Galušková, jež už skončila 21. v závodě kajakářek, zasáhla v 1. kole do poslední 11. jízdy. A hned od úvodu nechala všechny tři své soupeřky za sebou a suverénně postoupila.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Češka Antonie Galušková (vpravo) a Sofia Reinosová z Mexika během kayakcrossu.

Sedmatřicet závodnic a osmatřicet závodníků bylo na základě časů z pátečních jízd rozřazeno do 11 jízd po třech nebo čtyřech. Přímý postup do nedělní vyřazovací části si u mužů i žen zajistili dva nejrychlejší z každé jízdy. Zbylých patnáct závodnic a 16 závodníků musí do oprav, z nich pak desítka mužů a žen rovněž postoupí do nedělního pokračování.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Tereza Fišerová (vpravo) a Slovinka Eva Terčeljová.

Po nedělní vyřazovací části zbyde ze 32 startujících už jen 16. V pondělí jsou pak na programu čtyři čtvrtfinále, dvě semifinále a finále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.