Hlavní obsah

Pohroma pro favority v olympijském desetiboji. Obhájce zlata Warner nezvládl tyč

Po osmi disciplínách vede desetiboj na olympijských hrách v Paříži dál Němec Leo Neugebauer a dva jeho největší soupeři odpadli. Obhájce zlata Damian Warner z Kanady třikrát shodil ve skoku o tyči základní výšku 460 cm a nulu si v této disciplíně připsal také stříbrný medailista z mistrovství Evropy v Římě Nor Sander Skotheim. Průběžně druhý je jeho krajan Markus Rooth se ztrátou 139 bodů.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Kanaďan Damian Warner na další zlato nedosáhne.

Článek

Warner se podle očekávání vrátil do čela po běhu na 110 metrů překážek, který je jeho silnou zbraní. V hodu diskem se zlepšil na 48,68 metru. Neugebauer sice hodil o více než čtyři metry dál, ale lídr letošních tabulek počítal, že bude mít po této disciplíně větší náskok.

V disku se blýskl Lindon Victor z Grenady a hod dlouhý 53,91 metru ho vynesl na celkově čtvrté místo. Portoričan Ayden Owens-Delerme se z druhého místa po prvním dnu propadl na páté.

Pohroma pro favority přišla hned v první odpolední disciplíně. Skotheim, který je mezi desetibojaři nejlepším tyčkařem s osobním rekordem 530 cm, nezvládl základ 450 cm. O deset centimetrů výš ho nechtěně napodobil Warner. Neugebauer skočil rovných pět metrů, a přestože také umí mnohem víc, upevnil si celkové vedení. Na druhé místo postoupil Rooth díky úspěšnému pokusu na 530 cm.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata: