Hlavní obsah

Pohoda v domečku, rychlá loď a pomsta rivalovi. Ukážu mu, frajírkovi, hecuje Fuksa

Už tucet let vozí rok co rok medaile z vrcholných akcí, jen ta olympijská se Martinu Fuksovi zatím vyhýbá. Není tak těžké odhadnout, co by si chtěla česká jednička na kanoi přivézt z francouzské metropole. „V Riu jsem udělal maximum, v Tokiu taky a to samé mám v plánu v Paříži. A když to nevyjde? Svět se nezboří,“ říká 31letý závodník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martin Fuksa ladí formu na svoji třetí olympiádu.

Článek

Poznáte už teď z tréninků, jak jste rychlý?

Až mě zaráží, že to je docela dobré. A doufám, že za pár týdnů to bude ještě víc super. Trénujeme teď v Račicích, chtěli jsme si vyzkoušet tréninky na dráze. Nevím, jestli je to tím, že je v Račicích lehčí voda než na Labi, ale odsýpalo tam to soustředění hezky. Ještě dva dny potrénujeme a odpočineme si, aby ty bomby byly ještě větší.

Z domovského Nymburka vyrážíte do Račic před všemi velkými akcemi?

Je to tak. Klub má v Račicích soustředění před mistrovstvím republiky, my tam jezdíme s nimi, abychom nebyli v loděnici sami. A ještě si to o dva dny protáhneme. Ráno máme dvě fáze, rozjetí a hlavní trénink, kdy jezdíme úseky. Vytrvalostní i rychlejší a traťová tempa. Já na kilometr, brácha na pětistovku, každý se svými sparingpartnery. A odpoledne jdeme na chvíli posilovat. Už to nejsou takové dávky jako na jaře a na podzim, věřil jsem dědovi a posiloval s lehčími činkami. Samozřejmě jsem si nějaká kila přidal, ale nebylo to vůbec špatné.

Před olympijským startem polevíte?

Úplně neskončíme nikdy. Mně nevyhovuje moc odpočívat a nedělat nic. Samozřejmě si dáme nějaký den i dva volno, pak se začnete na kanoistiku víc těšit, ale trénovat budeme furt.

Na mistrovství Evropy v Szegedu jste získal stříbro na kilometru a bronz na vaší parádní pětistovce a z vystoupení jste nebyl úplně nadšený. Ovlivnilo to vaši přípravu?

Já byl rád, že jsem získal dvě medaile. Důležitý ukazatel pro mě byl, že jsem kilák dojel s Rumunem prakticky nastejno. Dal mi tři desetiny, vyhrál, všechna čest, ale nepodělal jsem se z něho. Vím, že ho dokážu porazit, a v Paříži mu to ukážu, frajírkovi. (úsměv) Kilák jsem neodjel, jak jsem si představoval, byl jsem bez šťávy, ale bylo to tím, že jsme furt trénovali a nepřišlo takové těšení, o kterém jsem mluvil. To byla součást plánu.

Loď musíte mít novou, aby na ní nebylo logo sponzora. Jaká je?

Rychlá jako blázen. (úsměv) Jinak stejná, jen jsem chtěl design, abych koukal na stejné barvy, tedy na žlutou špičku, je tam i červená a modrá a přidali jsme českou trikoloru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bratři Petr (vlevo) a Martin Fuksovi se spolu představí i na deblkanoi.

Kajakář Josef Dostál si bere do Francie čtyři lodě, kolik vy?

Já si beru jednu na singla a jednu deblovou, nepotřebuju jich šedesát. Pepa je těžší, a když tam budou větší vlny, asi potřebuje větší. Já doufám, že tam extra vlny nebudou. Když jsme tam byli na podzim, podmínky byly dobré. Já mám radši vítr do zad, jsem rychlostnější typ, cítím pak líp vodu, než když fouká proti a různě mi to rozhazuje pádlo. Ideálně, ať nefouká vůbec nebo hezky do zad, trošku zprava a budou to strašné pecky.

Platí, že budete bydlet mimo olympijskou vesnici?

Ano, je docela časově daleko od našeho kanálu, tak abychom nestrávili na cestě iks hodin, našli jsme si domeček asi deset minut autem od kanálu. Budeme tam mít svoji pohodičku, jedna paní nám bude vařit a celý tým budeme v jednom baráku.