Hlavní obsah

Podpořila Ukrajinu, jde na Krejčíkovou. Zapomenutá Slovenka AK má životní formu

V roce 2015 figurovala v top 30, jenže rozlet Anny Karolíny Schmiedlové pak ustal. Teď je slovenské tenistce devětadvacet a v dnešním utkání olympijského turnaje proti Barboře Krejčíkové bude usilovat o postup do semifinále dvouhry.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Slovenská tenistka Karolina Schmiedlová na olympijském trunaji.

Článek

Kdo si pamatuje jízdu Moniky Puigové ke zlatu v roce 2016 v Rio de Janeiru, dobře ví, že akce pod pěti kruhy jsou na kurtech trochu nevyzpytatelné. Portoričanka během své kariéry nikdy nehrála ani čtvrtfinále dvouhry grandslamu, přesto v Brazílii zatočila s kompletní konkurencí.

Jejím příkladem se teď ve Francii řídí Schmiedlová, jejímž nejlepším grandslamovým výsledkem je loňské čtvrté kolo na Roland Garros. Právě tady slovenská tenistka před rokem vyjádřila i sympatie k napadené Ukrajině, když v úvodním kole proti Rusce Kuděrmetovové nastoupila ve žluto-modré barevné kombinaci a po výhře ještě na Instagram k fotce ze zápasu přidala žlutá a modrá srdíčka. A ukrajinské tenistky v čele s Elinou Svitolinovou gesto Slovenky ocenily.

Po výhře nad letošní finalistkou Wimbledonu a French Open Italkou Jasmine Paoliniovou je teď Schmiedlová jen krok od toho, aby hrála o cenné kovy. Ale bude to mít složité. Když v úterý proměnila mečbol, nemohla se ani moc radovat z vyčerpání, i když se zrodil nejlepší slovenský tenisový výsledek na olympiádě v éře samostatnosti. Ve 35 stupních ale vítězství hodně bolelo.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Anna Karolina Schmiedlová v duelu s Jasmine Paoliniovou

„Byla jsem ráda, že jsem se aspoň mohla napít. Bylo velké horko a těžké podmínky na kurtu. Ale nakonec jsem to zvládla. Má to pro mě ohromnou cenu. Je to jedno z největších vítězství v mém životě, navíc proti hráčce z top 10, která má letos výborné výsledky,“ řekla Schmiedlová, která v prvních dvou kolech vyběhla s Britkou Boulterovou i Brazilkou Haddad-Maiaovou.

„Ke konci zápasu jsem toho měla dost. Bylo mi horko, byla jsem vyčerpaná dlouhými výměnami, emocemi, stresem. Ale nedostala jsem křeče, to bylo důležité,“ radovala se momentálně 67. hráčka světa, která se s Krejčíkovou na okruhu WTA dosud nepotkala.

„Nikdy jsem takhle na velkých turnajích nehrála. Nikdy jsem se nedostala tak daleko, teď jsem ale porazila soupeřky, které jsou v žebříčku mnohem výš. Moc si toho vážím. Myslím, že je to pro mě úplně jiná zkušenost,“ líčila Schmiedlová, jejíž sestra Kristína byla v roce 2014 ve finále wimbledonské juniorky, v ženském tenise se však příliš neprosadila.

Slovenská zbraň AK má ale fazonu a ráda by to předvedla i v odpoledním federálním derby.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.