Hlavní obsah

Fuksa a Ogrodníková budou českými vlajkonoši na slavnostním zakončení her

Aktualizováno

Díky zlaté olympijské medaili se rychlostnímu kanoistovi Martinu Fuksovi dostane jedné velké pocty. Na nedělním zakončení pařížských her bude vlajkonošem české výpravy. „Budu mnohem nervóznější než v závodě. Je to čest a hlavně, ať se vlajka nezamotá. Ať ji každý vidí, musím si to natrénovat,“ říká. Do té doby potřebuje ještě zregenerovat, co to půjde, protože od svého velkého triumfu moc nespal. Společně s ním ponese vlajku i bronzová oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Video: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Když ho šéf olympijské mise Martin Doktor zeptal, zda roli přijme, neváhal. „Mám radost,“ říká 31letý Fuksa, který v pátek suverénně ovládl kilometrovou trať v kategorii C1 a po dvou pátých místech z minulých olympiád v Riu a Tokiu se konečně dočkal vytouženého úspěchu.

Zařadí se na seznam velkých sportovních jmen. V Atlantě nesl vlajku na zakončení vítězný oštěpař Jan Železný, následoval dvakrát Roman Šebrle za stříbro v Sydney a zlato v Aténách. Na řadu přišly dvě ženy. Čtvrtá v hodu diskem v Pekingu Věra Cechlová a v Londýně zlatá oštěpařka Barbora Špotáková.

V Riu se dostalo na stříbro rychlostního kanoisty Josefa Dostála, jenž si na kilometrové trati kategorie K1 podmanil pařížskou olympiádu, a na minulých hrách v Tokiu přebral zodpovědnost stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch.

„Skvělá společnost, ale zas tak to nehrotím. Jsem rád, že jsem byl vybrán, že jsem si to zajistil svým úspěchem. Sportovní výkon je samozřejmě přednější,“ zdůrazňuje.

Společně s ním ponese vlajku i Nikola Ogrodníková, která v sobotu večer získal bronz v oštěpu. „Když mi to volal Martin Doktor, tak jsem byla fakt dojatá a brečela jsem. Teď už jsem to nějak vstřebala a strašně se na to těším. Tím, že mám ještě medaili, tak to pro mě bude hrozně moc znamenat,“ řekla atletka.

Zahajovací ceremoniál přímo na místě nestihla, protože vzhledem k atletickému programu ještě byla doma, ale na zakončení se těší. „Když jsem šla na kvalifikaci, tak jsem věděla, že když nepostoupím, tak budu muset do dvou dnů odletět. A já jsem strašně chtěla vidět to zakončení. A to, že ponesu tu vlajku, je pro mě hrozná čest.“

Na slavnostním zahájení nebyl ani Fuksa a nemohl se tak celému světu ukázat ve speciální nástupové kolekci. „Nevím, jestli to vydrží, protože jsem ji měl teď dva dny na sobě a potřebovala by v první řadě možná pračku. Jestli se v ní musí jít, tak to tak bude,“ směje se.

Každopádně poslední hodiny byly pro Fuksu hodně náročné. Na zahájení pak stráví se všemi procedurami několik hodin, takže bude potřeba se trochu vyspat. „Jsem úplně hotový,“ pronesl poté, co se v sobotu představil v Parku šampionů na slavném Trocadéru, kam jsou zváni olympijští medailisté. Na pódiu se před několika tisíci diváky tak trochu pekl v silně pálícím slunci.

„Ještě kdybych měl na sobě trenčkot z kolekce, tak asi chcípnu. Ne, bylo to super. Výheň sice trochu ano, ale člověk tohle už nikdy nemusí zažít. Moc krásné,“ líčí.

A dodává, že povinnosti, které musí olympijský vítěz absolvovat, jsou hodně náročné. „Netušil jsem, že je to tak dlouhé. Na barák jsem se po závodě dostal kolem šesté tak na hodinu a hned se jelo do Českého domu, kde jsem se nezastavil asi do páté ráno,“ popisuje.

Pak ještě nějaký čas věnoval odpovědím na různé zprávy a gratulace. „Následně jsem si asi hodinu a čtvrt zdřímnul. Jsem zvyklý vstávat po sedmé a biorytmus mě prostě probudil. Tak jsem si řekl: ‚Ok, něco snad zvládnu.‘ Mám pár kriziček, ale to k tomu patří. Funguju,“ usmívá se.

V sobotu večer se ještě potká v Českém domě s dalším zlatým rychlostním kanoistou Josefem Dostálem a v neděli už zmíněné zakončení. To na Stade de France startuje ve 21:00.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.