Hlavní obsah

Po největším stresu v životě změnila Manuel přístup. Do Paříže se chce vrátit

Tři večery po sobě zažila atmosféru nabitého olympijského stadionu, kolik atletů to v devatenácti letech může říct? Čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel uzavřela své účinkování na Stade de France semifinálovým během za 51,42 s, celkově veze z Paříže 22. místo.

Foto: Phil Noble, Reuters

Lurdes Gloria Manuel po olympijském semifinále

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Po Světových štafetách na Bahamách a mistrovství Evropy v Římě má za sebou už třetí vrchol sezony. A to ji ještě jeden čeká, na juniorském světovém šampionátu v Limě bude táborská atletka jednou z favoritek.

Jak náročný byl po rozběhu a opravách třetí závod ve třech dnech?

Byl náročný. Celkově už to bylo strašně dlouhé a cítím, že těch čtvrtek už je dost.

Ale zážitek z Olympijského stadionu asi nezapomenutelný.

Jsem ráda, že jsem si ji mohla užít, při svém debutu na olympiádě a ještě v semifinále, o tom se mi fakt mohlo jen zdát.

Co ve vás zůstane jako nejsilnější vzpomínka na olympijskou premiéru?

Právě ta atmosféra a celkově přátelský duch mezi všemi závodnicemi. Někdo třeba zaběhl horší čas, někdo lepší, ale stejně jsme si popřály a podporovaly jsme se, to se mi líbilo.

Jak vám tahle zkušenost může pomoct do další kariéry?

Určitě je to skvělá motivace do budoucna a další zkušenost. Vím, jaký stres můžu čekat a jaký už mě nepřekvapí. Už od mistrovství Evropy v Římě, kdy jsem před semifinále zažila největší stres v životě, tak si říkám, že je zbytečné se závody stresovat. Závodnice jsou na tom často na startu stejně, záleží, kdo se jak vyspí, nají, olympiáda je v tomhle nepředvídatelná a ani největší favoritky nemusejí postoupit.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Umíte si představit, jak teď ještě posbíráte síly na juniorský světový šampionát do Limy?

Bude to hodně náročné. Ale ještě je čas, tak snad nějaké síly načerpám. Je pravda, že teď se cítím docela dost unaveně, ale třeba to bude zítra zase jiné.

Máte zatejpovanou achilovku, zlobila vás?

Naštěstí nezlobila, musím poděkovat doktorům za to, jak se o mě hezky postarali. Na závod to bylo super a vůbec mě netrápila.

Letošní sezona vás vystřelila i po stránce popularity a zájmu, je to velký fičák?

To je, ale nemůžu říct, že by mě to nějak zasáhlo. Spíš to beru z pohledu závodů, že jak se mi povedlo mistrovství Evropy, tak mi manažer sehnal Diamantovou ligu jako nejprestižnější závody. A začala jsem si všímat, že i ostatní už mě třeba vnímají jako, nemůžu říct kvalitní čtvrtkařku, ale že mi to občas zaběhne dobře. (úsměv)

Užijete si ještě krátce olympijskou atmosféru?

Ve čtvrtek mám takový odpočinkový den, takže myslím, že ho spíš celý proležím a pak už poletím domů. Ale říkám si, že Paříž je tak krásné město, že bych se sem mohla někdy vrátit, třeba až budu mít čas po sezoně.