Hlavní obsah

Po divoké nominaci skočila na postel a křičela. V Paříži zažívá česká olympionička bláznivou přípravu

Byla zvyklá měnit jednu loď za druhou, za jedny závody stihla i tři kategorie. A úspěšně! V Paříži je ale vodní slalomářka Tereza Fišerová v úplně jiné pozici. Startovat bude až v závěrečné disciplíně programu, která si odbude olympijskou premiéru, tedy kajakkrosu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Tereza Fišerová při tréninku kajakkrosu v Paříži.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Zatímco kvarteto „klasických“ českých vodních slalomářů na závodišti ve Vaires-sur-Marne odtrénuje obvykle dopoledne, čas Terezy Fišerové přichází až později odpoledne, kdy se pevné branky vymění za ty nafukovací krosové.

Závodní kanál si projede ještě ve čtvrtek, pak už ale při slalomových závodech odklidí organizátoři krosaře na vedlejší kanál s klidnou vodou. „Docela bláznivé,“ pousměje se Fišerová faktu, že se týden na závodní trať nedostane.

V Paříži má i svoji slalomovou loď, ale když se vyrazila projet na tréninku, se zlou se potázala. „Někdo si stěžoval, že tam krosaři nesmějí, vtipné přitom bylo, že v té tréninkové hodině jinak jezdilo pět lodí,“ popisovala svěřenkyně Lukáše Kubričana.

Její cesta do Paříže byla hodně divoká. V zimě vinou psychických problémů nevěděla, jak bude v kariéře pokračovat. Z domácí nominace se na olympiádu těsně neprobojovala. Zbývala šance v kajakkrosu pro tři slalomářky z celého světa. Jenže při finále v pražské Troji slavila jen krátce, že Tereza Kneblová pro ni vítězstvím letenku do Paříže vybojovala.

Přišla diskvalifikace a české slzy, které se po dvou týdnech opět proměnily v radost, když Britové svou vyjetou místenku nevyužili a štěstí se usmálo na Fišerovou.

„Když jsem si ráno přečetla zprávu o nominaci, skočila jsem na postel a začala křičet,“ vybavovala si. Ve francouzské metropoli je ale v jiné situaci než před třemi lety v Tokiu, kde si svými výsledky vydobyla pozici medailové adeptky, a nakonec skončila na kanoi šestá.

„Tam jsem sama na sebe kladla nějaké cíle, které jsem si úplně nevyplnila. Tady chci samozřejmě také uspět, ale zároveň se snažím užít si tu atmosféru a vidím, jak jsou olympijské hry krásné a co všechno pro nás lidi kolem dělají,“ popisuje.

Jenže v roli jakési krosové specialistky bude soupeřit i se slalomářkami, které mají kontaktní disciplínu jen jako přívěšek ke své hlavní soutěži. „O to horší bude, až pak převálcujou nás specialistky,“ připomíná Fišerová s úsměvem nevyzpytatelnost kajakkrosu.

Jednotlivé úseky trati projíždí převážně sama, zkouší si seskok z rampy, zvyká si na esymácký obrat na druhou stranu, než má zažité. Jízdu loď na loď si vyzkoušela aspoň s mužským parťákem Lukášem Rohanem. „Ostatní moc nechtějí, bojí se, aby se jim něco nestalo před jejich hlavním závodem,“ vysvětluje.

Fišerové ostrý start přijde až příští pátek, a tak zatím bude fandit svým reprezentačním kolegům, ve volném čase mění odznáčky, po večerech háčkuje…

Uháčkovala zoo

„Už jsem stihla malého poníka, slona a jezevčíka,“ může se pochlubit slalomářka, která by ze svých výrobků už sestavila malou zoo. „Můj snoubenec Kuba chtěl velkého klokana, mám i dost dalších zvířat. Je to odreagování, zaměstnám hlavu i ruce. A jak už nemusím řešit školu, tak si můžu užívat své další hobby,“ dodává Fišerová.

Dalším jejím velkým koníčkem jsou psi, ti pochopitelně museli zůstat doma. Za start v olympijském Tokiu dostala před třemi lety štěně. „To pak zůstalo u mamky. Když jsme se stěhovali do Prahy, byl z něj mamánek a u našeho vlčáka by byl nešťastný. Teď jsme se s přítelem domluvili, že si pořídíme malého jezevčíka, takže týden po olympiádě přibude další štěně,“ těší se.