Hlavní obsah

Plyšový slon pro štěstí a hurá do vody. Češka si v Paříži neodpustí makronku nebo croissant

Ještě před rokem vůbec nemyslela, že by se mohla do Paříže podívat. „Jsem ráda, že se všechno vyřešilo,“ přemítá 26letá plavkyně Kristýna Horská. Prošla si nemalými zdravotními problémy, musela úplně překopat způsob tréninku.

Plyšového slona pro štěstí si vzala do Paříže Kristýna Horská. Obrovské zdravotní problémy zapomenuty a těší se na olympijský závodVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - A teď je na olympiádě a seznamuje se s gigantickou La Défense Arenou speciálně přetvořenou právě pro plavání. „Strašně se těším na atmosféru, je to něco jiného než běžné závody,“ zdůrazňuje. Pomáhat jí budou i speciální talismany. „Vždy s sebou vozím polštářek a plyšáka na spaní. Slona pro štěstí.“

Do Ria před osmi lety se Horská kvalifikovala, ale jelikož byla v pořadí až třetí Češkou, musela zůstat doma. V Tokiu si olympijský sen splnila a postoupila do semifinále.

Je tohle pro vás svým způsobem užívací olympiáda?

Užívala jsem si už i Tokio. Abych pravdu řekla, daleko větší stres byl se sem dostat. Medaili od sebe neočekávám, takže si jdu závody užít a věřím, že mám ještě na lepší časy než na nedávném mistrovství Evropy. Určitě se zúčastním zahájení, hlavní disciplínu mám až pět dní po něm. Kdybych nešla, vyčítala bych si to.

V Bělehradě jste se koncem června stala kontinentální šampionkou na 200 metrů prsa. Ještě ve vás úspěch je?

Určitě. Někdo se mi ozývá až teď, protože prý věděl, že mi po mistrovství psalo hodně lidí. Pořád to trochu žije a snad se mi teď povede časy ještě zlepšit.

Medaile, osobáky, to zní po minulém roce jako pohádka. Můžete v krátkosti shrnout, čím jste si prošla?

Od dubna jsem se potýkala s virózou, zánětem v koleni, zánětem v zubech, trhali mi osmičky, do toho angína. Všechno v měsíci a půl, ale já se chtěla strašně rychle vrátit. Nepřijít o mistrovství světa. Léčbu jsem asi trochu uspěchala a tělo na začátku července vypovědělo. „Ztratila“ jsem zrak na jedno oko. Týden jsem viděla bílo a nevěděla, co se se mnou děje. Zjistilo se, že jsem enormně unavená. I když se žádná vada v oku nenašla, bylo to dost stresující. Odpočinula jsem si a podařilo se mi kvalifikovat se na olympiádu.

Jak moc se změnila vaše příprava?

Opravdu jsem hodně odpočívala a celkově upravila přístup k tréninku. Naučila jsem se poslouchat své tělo a ne všechno hned hrotit. Příprava na olympiádu byla i možná lepší, než jsme očekávali. Uvidíme, na jaký výsledek to bude stačit.

Bude v Paříži trochu času na mimoplavecké aktivity?

Neopustím si procházku městem, koupím si makronku, croissant, budu nasávat atmosféru. Máme v plánu dojet na kole k Eiffelovce. Chtěla bych se podívat na tenis nebo beachvolejbal a udělat si třeba výlet s rodiči.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.