Hlavní obsah

Slzy nepomohly, Gauffová se cítila podvedena. Děje se mi to neustále, stěžovala si Američanka

Opakované záběry ukázaly, že pravdu neměla. Nasazená dvojka olympijského turnaje Američanka Coco Gauffová se v zápase třetího kola s Chorvatkou Donnou Vekičovou dostala do sporu se sudím, plakala, stěžovala si. Ale svou soupeřku nerozhodila a po prohře 6:7, 2:6 se rozloučila s vidinou medaile.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Coco Gauffová opouštěla olympijský kurt po prohře s Donou Vekičovou v slzách.

Článek

Dvacetiletá vítězka loňského US Open, která byla v roce 2022 na Roland Garros ve finále dvouhry, plnila roli favoritky v úvodních dvou kolech, v nichž celkem ztratila jen pět gamů. Proti Vekičové, pro niž je antuka nejméně oblíbeným povrchem, šla do vedení 5:2, ale na returnu nevyužila setbol a vzápětí čistou hrou ztratila servis. Dvojka WTA měla ještě dvě možnosti ukončit sadu v tie breaku při podání Chorvatky, ale nevyužila jich a nakonec zkrácenou hru ztratila v poměru 7:9.

Gauffová sice Vekičové ve druhém dějství vzala ještě servis na 2:1, ale pak už neuhrála ani game, když ji zcela vyvedla z míry situace ze šesté hry, v jejímž závěru za stavu 30:40 čelila brejkbolu.

Mohutný forhend Chorvatky padl na čáru a Američanka odehrála míč do sítě. Lajnový sudí ale v ten moment ohlásil aut, což však rozhodčí na umpireu správně neakceptoval. I opakovaný záběr doložil, že míček sedl přesně na čáru.

„Nemůžu říct, že bych zápas vyhrála, kdybych získala ten bod. Opakování výměny mohlo ještě hodně změnit,“ tvrdila po utkání Američanka, která se na kurtu s rozhodnutím nehodlala smířit. Na španělského sudího Jaumeho Campistola spustila několikaminutovou litanii, v níž se mu snažila vysvětlit, že by v případě neohlášeného autu zahrála míček jinak, než tomu bylo během mylného hlášení lajnového sudího.

„Mám pocit, že jsem neustále podváděna. Tohle je letos potřetí, co se mi to stalo. Dělo se to i Sereně (Williamsové),“ tvrdila Gauffová, která se rozbrečela a nechala si na kurt zavolat supervizorku utkání. „Není to vůbec fér. Vy ke mně nejste fér a doufám, že jednoho dne bude náš sport férový, ale není,“ prohlásila, ovšem počitadlem tím nepohnula a po návratu do hry na Američanku část diváků bučela.

Pětiminutová pauza však nahlodala i soustředění Vekičové, která v sedmém gamu prohrávala 0:40. Všechny brejkboly však odvrátila a v následující hře završila překvapení proměněným druhým mečbolem.

New York Times sice píše o kontroverzi, ale ta se týkala spíš výkladu toho, jak Gauffová odvracela míč, který ve stejném okamžiku lajnový označil za aut. Umpireový sudí Campistola měl pocit, že to úder Američanky neovlivnilo, ona ale tvrdila opak a cítila se ukřivděně.

„Letos se mi to stalo několikrát. Cítím, že musím být na kurtu vždycky obhájcem sama sebe,“ prohlásila vlajkonoška amerického olympijského týmu, která je ve hře ještě v mixu společně s Taylorem Fritzem a také v deblu. Ve středu v poledne nastoupí Gauffová s Jessicou Pegulaovou proti české dvojici Karolína Muchová, Linda Nosková.

Související témata: