Hlavní obsah

Prokletá Francie. Prskavec drží nevídanou bilanci, šanci na zlomení teď nevěří

Je to trochu k nevíře. Statistická rarita při množství medailí a trofejí, které Jiří Prskavec za svoji parádní kariéru získal. Ale nikdy se z individuální medaile neradoval na francouzském území. A to se v Pau a nyní ve Vaires-sur-Marne jezdí Světové poháry či šampionáty prakticky každý rok.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jiří Prskavec se s peřejemi v olympijském finále pral marně.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Krátce poté, co dokončil svoji nevydařenou finálovou jízdu, posteskl si: „Malinko mě mrzí, že jsem nezlomil to francouzské prokletí.“ Před sedmi lety na mistrovství světa v Pau Prskavec skončil nečekaně už v semifinále. Na olympiádě si na nové trati na pařížské periferii aspoň zajel finále. Ale neúspěšně.

A čeští vodní slalomáři jsou na letošních hrách bez medaile, což je také nechtěný zápis do historie. Od Barcelony 1992, kdy se tento sport napevno usadil v programu her, se nikdy nestalo, že by organizátoři při vyhlášeních nepotřebovali českou vlajku.

Osobní prokletí i černá česká bilance se ale ještě můžou otočit. Poprvé v historii dostanou slalomáři šanci zasoutěžit si i v nové disciplíně kajakkrosu.

V pátek se pojede mezi nafukovacími brankami na plastových lodích rozřazovací časovka, v sobotu úvodní kolo a opravy, v neděli druhé a v pondělí rozvleklá soutěž vyvrcholí závěrečnými vyřazovacími boji.

Pravděpodobnost, že by si Prskavec vylepšil svůj kajakářský výsledek, je malá. Kontaktní disciplína mu svou povahou nesedí. Kdyby se povedlo nominovat specialistovi Vítu Přindišovi, ani by ji v Paříži nejel.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Ambice na kros nejsou. Slalomu dávám maximum, krosu jsem dal pár tréninků a myslím, že v olympijském sportu by měli vyhrávat závodníci, kteří se mu věnují. Já si ho jdu fakt užít a vychutnat si atmosféru,“ vyhlásil Prskavec.

Jenže ryzích specialistů je vinou nastavených nominačních pravidel málo, jen tři země získaly právo startu závodníka navíc. V ženách se to po peripetiích, kdy se Britky dodatečně vzdaly místa, povedlo i Česku.

A tak se Tereza Fišerová v Paříži chystá speciálně na adrenalinovou disciplínu, v níž už vyhrála i Světový pohár. Spolu s ní a Prskavcem pojede i kajakářka Antonie Galušková a kanoista Lukáš Rohan, a tak naděje na zlomení nepříznivé bilance stále žije.