Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Pozér? Možná, ale ne tlučhuba. Byť si nejrychlejší muž znepřátelil i krajany

Může vám projev Noaha Lylese přijít trochu umělý a hraný oproti uvolněnosti Usaina Bolta. Můžou vás štvát jeho výroky, které se občas pohybují za hranicí zdravého sebevědomí, aspoň jak je nastavena v Evropě. Ale jeho sebedůvěra se může opřít o výkony a výsledky. A tak si ho atletika hýčká.

Foto: Sport.cz

Noah Lyles se raduje z vítězství.

Článek

Svět sprintu byl vždy světem velkých eg. Na startu připomínají nejrychlejší muži světa šelmy dychtící po potravě. A Lylesovou kořistí jsou zlaté medaile. Loni získal tři na mistrovství světa, teď má jednu olympijskou. Zatím.

Nedosahuje časů Usaina Bolta, nemá jeho auru, nemůže si říct tolik peněz za startovné. A zatímco nejrychlejšímu muži historie při jeho památných závodech fandila celá Jamajka, Lyles nemá stoprocentní podporu sportovních fanoušků ani v domovské Americe.

Může za to jeho rýpnutí, které přitom dávalo logiku. Když na šampionátu v Budapešti porazil nejlepší sprintery z celé planety, začal filozofovat nad označením „mistr světa“. Tím se titulují vítězové NBA. „Mistři světa čeho?“ komentoval Lyles, že ani sebekvalitnější liga hraná ve dvou zemích na světě se nemůže automaticky nadřazovat zbytku planety.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A dostal to lidově řečeno sežrat od nejednoho Američana. O pár fanoušků zase přišel, když se na prahu olympiády označil za nejrychlejšího sprintera světa. Jenže Lyles není tlučhuba. Postavil se na start a prokázal to. Co na tom, že o pouhých pět tisícin…

A ještě po tiskové konferenci stihl natočit pár záběrů pro Netflix. Zjevně se chystá druhá řadu seriálu Sprint, kterým se atletika po vzoru formule 1, cyklistiky či tenisu snaží dostat do povědomí širší veřejnosti. A kdo viděl první sérii o loňské sezoně, ví, že většinu pozornosti si uzmul Lyles. Tak jako v neděli večer na fialové dráze Stade de France.

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor webu Sport.cz a deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal, je autorem podcastu Mixzóna. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih „120 let české atletiky“ a „Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let“.