Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: O pár hodinách, z nichž se budou psát knihy a točit celovečeráky

Začalo to v pátek v 19:30 a skončilo o nějakých 45 minut později. Slávou, euforií, radostí. Kordisté nenapsali na olympiádě pouze jeden bronzový sportovní příběh. Autoři knižních bestsellerů či filmaři mají po večeru v Grand Palais hned několik předloh pro své nové trháky.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Čeští šermíři dosáhli na historickou medaili.

Článek

Samotná cesta přes úřadující mistry světa Italy, pak těsná porážka s obhájci olympijského zlata Japonci a nakonec triumf nad domácími favority z Francie nabízí inspiraci pro celovečerní dokument.

Cesta, která ale nezačala až na pařížských planších. Možná o několik týdnů dříve samotnou kvalifikací na hry. Možná před více než dvěma lety s nástupem třeba Oldřicha Kubišty. Hledat můžeme dál a dál.

A co takhle vypreparovat jednotlivé mikropříběhy?

O kariéře Jiřího Berana, jeho posledním závodě, jeho oddanosti šermu jako životnímu stylu. Jeho lidské a energické povaze.

Nebo posaďme vedle sebe Michala Čupra, jenž čekal na svou chvíli až do závěru souboje o bronz, s hokejistou Janem Ščotkou, který do nedávného zlatého domácího MS zasáhl až ve finále. Jaké to je být supernáhradníkem, který v nejdůležitějším momentu nesmí selhat?

Foto: Albert Gea, Reuters

Šermířští kolegové zvedají oslavně Jakuba Jurku.

Co navazující generace Jurků jako tradiční šermířské rodiny? A opravdu se zhmotní nápad Martina Rubeše, že české kordisty bude vítat zaplněný Staromák?

Tohle vše jsou dějové linky, jaké si lidé budou možná navždy pamatovat. V hlavách jim zůstane parta, která byla možná nejvíce nervózní v momentě, kdy se blížil medailový ceremoniál a řešilo se, jaké boty si české kvarteto nazuje. Všechno muselo ladit, být dokonalé.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Páteční večer v Paříži navíc okořenilo tenisové zlato Kateřiny Siniakové s Tomášem Macháčem. Dvojice, která se krátce před Paříží rozešla, aby následně chvílemi působila, že k žádné změně možná vůbec nedošlo.

Olympiáda vždy píše úchvatné příběhy a páteční večer jich poodhalil tolik, že tuzemská kulturní scéna musí jásat.

Jiří Lizec

V redakci Sport.cz a deníku Právo působí od srpna 2022. Předtím strávil přes dva roky na CNN Prima NEWS, má za sebou také krátkou štaci v deníku Metro. Je absolventem Vyšší odborné školy publicistiky, sportu se aktivně i pasivně věnuje celý život.