Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: O nekonečném českém čekání a klesajících medailových propočtech

Olympijské hry můžou napsat spoustu krásných příběhů, můžou přijít cenné postupy do finále, jenže marná sláva, úspěšnost vrcholných akcí se v očích veřejnosti měří v medailích.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kajakáři Jiřímu Prskavcovi olympijské finále nevyšlo.

Článek

A tak zatímco Slovensko se svou zhruba čtvrtinovou výpravou oproti Česku, ale třeba také Fidži či Tádžikistán už své první medaili oslavily, česká výprava se do šestého dne soutěží probouzela s nepříjemnou nulou, mimo medailové pořadí.

Média i fanoušci začali přepočítávat optimistické prognózy na celkový počet medailí tím, jak rychlým tempem naděje zhasínaly. Na střelnici v Chateauroux, na kanále ve Vaires-sur-Marne, na lukostřeleckém stadionu na Trocadéru, na šermířském planši v Grand Palais…

Nervozita pomalu rostla. Však i v Českém domě se těší na první medailové díkuvzdání, také v Mostě na Olympijském festivalu už si fanoušci užili zklamání dost. Nejvíc ale čekání vnímala pochopitelně samotná výprava.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pamětníci vzpomínali, jak střelkyně Kateřina Emmons získala v roce 2008 hned první medaili pekingských her a rázem dodala výpravě klid. Teď se na každou další medailovou šanci upínaly větší a větší naděje, že prolomí dlouhý půst.

„Přiznám se, že na mě vnější okolnosti nedoléhaly, vím, že na velkých závodech je to jen o mně,“ nenechal se svazovat Jiří Prskavec, který jako možná nejžhavější české želízko rovněž čekání neutnul. „Já věřím, že to prolomí někdo jiný a začne to tam padat,“ držel si optimismus a nejen jeho zraky směřovaly zejména k tenisovému areálu Rolanda Garrose a k jeho kamarádovi Lukáši Krpálkovi, jehož čeká medailový boj v pátek.

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor webu Sport.cz a deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal, je autorem podcastu Mixzóna. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih „120 let české atletiky“ a „Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let“.