Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: O nejpočetnější výpravě a cestě jako z počítačové hry

Při slavnostním defilé výprav na řece Seině je tou nejpočetnější americká, do Paříže přivezla celkem 592 sportovců, hned za ní v závěsu domácí Francouzi. Jenže při pohledu na náměstí Trocadero a jeho okolí je jasné, kdo má na zahájení navrch: muži v černém.

Foto: Sport.cz

Olympijské hry v Paříži začínají

Článek

Bezpečnost slavnostního zahájení střežilo na 50 000 policistů a 20 000 pracovníků soukromých agentur. Unikátní formát ceremoniálu si vyžádal unikátní bezpečnostní opatření.

A tak cesta na Trocadero, kde zahájení vrcholí, připomínala počítačovou hru, v níž plníte různé úkoly, abyste postoupili do dalšího levelu. Nejprve bylo třeba stáhnout speciální aplikaci, zažádat o vstupenky, pak si dojít do hlavního tiskového střediska pro nálepku a vyrazit směr Trocadero.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Autobus dojel nejblíž, kam ho zátarasy pustily, a tam začínala fronta. Přesněji série front. Vedla celkem přes čtyři bezpečnostní kontroly. Dvakrát prohlídka batohů včetně kontroly skenerem, ověření občanských průkazů a prohlídka akreditace se vstupenkou. Pokaždé, když vám bezpečnostní pracovník řekl s úsměvem Merci, jste se posunuli o kus dál do další fronty.

V součtu dvě hodiny, jejichž závěr vydatně skrápěl déšť a odměnou za něž byl pohled na Eiffelovu věž a pódium připravené pro výběr nejlepších sportovců světa.