Hlavní obsah

PAŘÍŽSKÁ GLOSA: Jak dostat hry z bubliny? I přes astronomický honorář pro veterána rapu

Je těžké na něj v Paříži nenarazit. Nebo minimálně na fotky a videa s ním. Přitom Calvin Cordozar Broadus Jr. s Francií mnoho společného nemá. Že vám to jméno nic neříká? Pseudonym Snoop Dogg už minimálně vyznavačům hudební scény, a především rapu napoví. V Paříži se pasoval do role jakési neoficiální tváře her. A rozhodně ne zadarmo.

Foto: S využitím Reuters

Snoop Dogg

Článek

Je to téma, které ve větším či menším rozsahu řeší každá sportovní federace. I Mezinárodní olympijský výbor. Jak přitáhnout mladé publikum, které má odlišné návyky než starší generace? Jak získat pozornost lidí mimo bublinu stávajících fanoušků? Proto MOV omlazuje program her skateboardingem, tanečním breakingem či třeba závody BMX.

A podobnou cestou se vydala americká televizní stanice NBC. Pravda, Snoop Doggovi je 52 let, teenageři už mají v hudebním světě dávno nové ikony, ale jeho stopa v americké popkultuře je tak výrazná, že vsadila na něj. Však na Instagramu má k devadesáti milionům sledujících, na TikToku téměř třicet. A ke spoustě z nich by se olympiáda nedostala.

Spolupráci si oťukali už v Tokiu, v Paříži ji rozjeli naplno. Půdu si nachystali hezky předem, když si Snoop Dogg zaběhl při americkém atletickém šampionátu dvoustovku s hvězdami Ato Boldonem a Wallace Spearmonem (mimochodem čas 34,44 s v 52 letech vůbec není zlý).

V Paříži ho v těchto dnech v černých brýlích a extravagantních outfitech zahlédnete na zápasech amerického basketbalového týmu, další den sedí na skateboardingu vedle Tonyho Hawka, poté spěchá na gymnastiku fandit Simone Bilesové.

Pak obletí svět záběry, jak koně při drezuře učí v jezdeckém oblečku svůj charakteristický „crip walk“, v dalším klipu si jde zaplavat s Michaelem Phelpsem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A jeho přítomnost přišla vhod i pořadatelům, když ho zařadili na jedno nejprestižnějších závěrečných míst štafety s olympijskou pochodní. S logickou linkou, Snoop Dogg je rodákem z Los Angeles, kde bude planout oheň za čtyři roky…

Ale náklady jdou za americkou stanicí. Podle magazínu Sports Illustrated si stárnoucí rapper nárokuje honorář půl milionu dolarů denně. Za šestnáct olympijských dnů to v přepočtu vychází na astronomických 185 milionů korun. Ale jistě si na NBC spočítali, že i taková darda se jim vyplatí…

Michal Osoba

Jako sportovní redaktor webu Sport.cz a deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, kanoistiku, florbal, judo, plážový volejbal i americký fotbal, je autorem podcastu Mixzóna. Jako reportér působil na olympijských hrách v Pekingu 2008, Vancouveru 2010, Londýně 2012, Soči 2014, Rio de Janeiru 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2021 a Pekingu 2022. Je rovněž spoluautorem knih „120 let české atletiky“ a „Nemůžeš? Přidej! Český olympijský výbor 120 let“.