Hlavní obsah

Zavražděná atletka bude mít v dějišti olympiády sportoviště

Město Paříž uctí zabitou ugandskou olympijskou běžkyni Rebeccu Cheptegeiovou tím, že po ní pojmenuje sportoviště, oznámila starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. Cheptegeiová, která minulý měsíc závodila v ženském maratonu během olympijských her právě v Paříži, podlehla těžkým popáleninám poté, co ji bývalý přítel polil benzínem a zapálil před jejím domem v Keni.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná ugandská běžkyně Rebecca Cheptegeiová zůstane navždy v pařížských srdcích.

Článek

„Oslnila nás tady v Paříži. Viděli jsme její krásu, její sílu, její svobodu. Se vší pravděpodobností se právě tyto vlastnosti staly pro osobu, která tak ohavný čin spáchala, nesnesitelné,“ prohlásila Hidalgová.

„Paříž na ni nezapomene! Věnujeme jí sportoviště, aby její památka a její příběh zůstaly mezi námi a pomohly nést poselství rovnosti. To je poselství, které nesou olympijské a paralympijské hry,“ dodala starostka.

Třiatřicetiletá Cheptegeiová si odbyla olympijskou premiéru v ženském maratonu na hrách v Paříži, kde obsadila 44. místo .

Policie a lékaři tvrdí, že podlehla popáleninám na osmdesáti procentech svého těla poté, co ji před zraky jejich dvou dětí napadl bývalý keňský partner Dickson Ndiema Marangach.

Její smrt, kterou OSN označila za násilnou vraždu, vyvolala široké odsouzení napříč veřejným životem i sportem.

„Zprávy o tragické smrti naší dcery Rebeccy Cheptegeiové v důsledku domácího násilí jsou hluboce znepokojivé,“ napsala Janet Museveniová, první dáma a ministryně školství Ugandy na platformě X.

Keňský ministr sportu Kipchumba Murkomen řekl, že je to ostrá připomínka toho, že je třeba udělat více pro boj proti genderově podmíněnému násilí.

Rovněž organizátoři olympijských her v Paříži vyjádřili své hluboké rozhořčení a především smutek.