Hlavní obsah

Paříž jako Planeta opic či vězení. Jak vypadá centrum města pár dní před startem olympiády

Policista už z dálky kroutí hlavou, že tudy to nepůjde. A pak dvojici německých turistů i za pomoci mobilu vysvětluje a ukazuje, že přes náměstí Svornosti, jedno z ikonických pařížských míst, prostě směrem k Louvru neprojdou. O pár kilometrů jinde a o dvě hodinky dřív zase uniformovaní muži i železné ploty kazí naději dalším návštěvníkům, že by si snad od Trocadéra udělali fotku Eiffelovky. Ne, prostě ne!

Foto: Thomas Padilla, ČTK/AP

Policisté kvůli slavnostnímu zahájení vybudovali kolem Seiny bezpečností perimetr.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Centrum Paříže se totiž kvůli rozsáhlým bezpečnostním opatřením s ohledem na páteční slavnostní zahájení i samotným sportovištím proměnilo na mnohých místech v pevnost. „Návštěva Paříže a jejich památek a muzeí může teď být opravdovou překážkovou dráhou,“ píše třeba mezinárodní průvodce sortiraparis.com.

A skutečně je. Reportér Sport.cz nachodil v úterý po pařížských ulicích a bulvárech zhruba 15 kilometrů. Viděl jinou Paříž, než na kterou je z předchozích čtyř návštěv zvyklý, a mnohdy se obvyklé a turisticky exponované cesty proměnily v hru na kličkovanou.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Policisté neustále vysvětlují místním i turistům, kudy vede správná cesta.

Má to dvě hlavní příčiny. Pořadatelé olympiády se rozhodli, že řadu sportovišť umístí na ikonická pařížská místa. Plážoví volejbalisté budou hrát u Eiffelovy věže, na zmiňovaném náměstí Svornosti se zase odehraje basketbal 3 na 3 či soutěže ve skateboardu, tanci a freestyle BMX. U Trocadéra budou dekorováni šampioni a v majestátním Grand Palais (Velkém paláci) se uskuteční šerm či taekwondo.

I proto jsou tato místa teď pro „obyčejné“ turisty bez akreditací a vstupenek zavřená. A tak od Grand Palais kráčíte uprostřed slavného bulváru Champs-Élysées, což je jinak vzhledem k autům nemyslitelná věc. U náměstí Svornosti ale dál neprojdete, a tak pokud chcete k Louvru, musíte se vrátit zpět k metru a popojet si. Problém je však ten, že v řadě stanic v centru se teď z bezpečnostních důvodů nezastavuje (celkem 17 stanic).

U Velkého paláce ale můžete zajít do velkého olympijském fanshopu. Trička tu stojí od 30 eur a výš, k dostání je kupříkladu i typický francouzský baret s olympijským nádechem za 30 eur či za stejnou cenu zimní čepice, což je při očekávaných třicítkách zajímavý prodejní artikl. Svá speciální trička po 30 eurech má také každý sport. A pokud nic nekoupíte, tak se můžete alespoň bezplatně vyfotit s olympijskou pochodní, dokonce je tu i pracovnice, která vás vaším mobilem „blejskne“.

Podobné, byť menší krámky jsou i u Vítězného oblouku či Louvru. Avšak vzhledem k tomu, že oficiálním partnerem olympiády je dlouhodobě společnost Visa, tak ve fanshopech lze platit pouze jejími kartami, nebo v hotovosti.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Úplněk nad Paříží.

Zpět ale ke kličkování po městě. Když už se metrem přesunete ke zmiňovanému Louvru a následně se přiblížíte Seině, zjeví se druhá příčina turistických trablí. Kvůli pátečnímu slavnostnímu zahájení, které se odehraje zhruba na šesti kilometrech řeky, už minulý čtvrtek začal platit bezpečnostní perimetr. Takže přejít od Louvru na ostrov ke katedrále Notre Dame? Nemožné! Tisíce kusů železných plotů vás nepustí, navíc všude hlídkují policisté a bez speciálního QR kódu, který je vstupenkou (povětšinou pro rezidenty či návštěvníky některých muzeí) do „šedé“ zóny, zůstanou neoblomní.

A to s sebou napříč městem přináší i poněkud absurdní obrazy. Tak třeba taková prodejna suvenýrů mezi stanicí metra Bir-Hakeim a Eiffelovou věží, kolem které za jiných okolností proudí denně tisíce lidí, je teď za železnou oponou a míjí ji jen vyvolení s akreditací. Zůstává sice otevřena, ale zeje prázdnotou.

Ploty jsou i kolem kaváren na břehu Seiny, kam se teď povětšinou dostanou jen štamgasti z ulice. „Zavřeli mě jako vězně,“ řekl agentuře AP Raymond Pignol, jehož restaurace L'Auberge Café u mostu Pont Neuf je přesně v takovém obležení „mříží“. Jiný jeho kolega zase torzo svých zákazníků uklidňoval: „Peníze a telefony můžete nechat na stolech, zloději tu rozhodně nejsou.“

Aissa Yagoová, která bydlí jen na protějším ostrově Ile Saint Louis, pro AFP naštvaně přidala: „Je to trochu jako být na Planetě opic. Mohli by nám přes plot ještě házet oříšky.“

Na řece tak teď vidíte policejní potápěče, kteří znovu a znovu zkoumají dno. U Seiny zmizí zábrany až po slavnostním zahájení. Do té doby budou policisté, kterých je podle oficiálních informací teď v Paříži ve službě 45 tisíc, na exponovaných místech skoro co dvě minuty turistům vysvětlovat, že tudy nelze projít.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Ikonická čtvrť Montmartre je zatím olympiádou nezasažena.

Je to ale logický střet dvou světů. Na jedné straně stojí Paříž jako jedno z turisticky nejnavštěvovanějších měst světa, na straně druhé je Paříž coby olympijské město, které čeká miliony diváků a je tuze ostražité před hrozbou možných teroristických útoků. Byť francouzský ministr Gérald Darmanin uklidňuje, že žádné reálné náznaky neexistují. A že všichni, co mají co do činění s olympiádou (pořadatelé, pracovníci na stadionech, novináři, sportovci, trenéři) prošli kontrolou. Z milionu prověřovaných nebylo na hry připuštěno 4 335 lidí pro podezření ze špionáže či napojení na teroristické skupiny.

Jsou ale v Paříži dál místa, která nic ze své „neolympijské“ krásy neztratila. Když to u Louvru nejde dál, nasedám na metro a mířím pár stanic ke kouzelné čtvrti Montmartre. Na kopci u Sacré-Coeur se tradičně vine fronta návštěvníků baziliky, jiní posedávají na schodech a ve zdejších uličkách není po olympiádě a železných plotech ani památky.

Tady tedy vítězí ta první Paříž, ta turistická.

Jinde ale teď hraje prim ta olympijská.