Hlavní obsah

Parádní vstup do olympijské premiéry. Pětibojařky se rozhodně neztratily

Parádní vstup do soutěže moderních pětibojařek má za sebou Veronika Novotná. V úvodním rozřazovacím šermířském kole získala po přepočtu 235 bodů, což ji vyneslo na čtvrtou příčku z celkových šestatřiceti závodnic. Druhá Češka Lucie Hlaváčková si připsala bodů 205 a skončila na 22. místě.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Česká moderní pětibojařka Veronika Novotná (vpravo) obsadila v úvodním rozřazovacím šermířském kole na olympiádě čtvrté místo.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Zatímco mužským kolegům Martinu Vlachovi a Marku Gryczovi se úvod vůbec nepovedl, ženy si vedly daleko lépe. „Ano, jsem hodně spokojená,“ říká 23letá Novotná.

Závodnice absolvují rozřazovací kolo systémem každá s každou, tedy pětatřicet soubojů a na jeden vítězný zásah. Novotná slavila hned dvaadvacetkrát, o pět let mladší Hlaváčková šestnáctkrát. „Start byl dobrý. V polovině mě potkala lehčí šňůra proher, která se stát nemusela. Asi trochu únava, začala jsem dělat chyby, které se ale podařilo opravit. Nakonec je z toho hezký výsledek,“ hlásí česká teenagerka.

Zejména v případě Novotné jde o skvělé založení pro další průběh soutěže. Semifinále pokračuje v sobotu, konkrétně jezdeckým parkurem, bonusovým kolem šermu, plaváním a během spojeným se čtyřmi zastávkami na střelnici, kdy se startuje handicapově.

Startovní pole se teď rozdělí do dvou stejných skupin a vždy devět nejlepších proklouzne do nedělního finále. „Je to hodně nadupané, o postupová místa se musí tvrdě bojovat. Každá disciplína prověřuje úplně jiné zdatnosti, takže se opravdu může stát cokoliv. Fakt náročné,“ líčí Novotná, jež by měla v případě účasti v bojích o medaile opět dobrou výchozí pozici. Zatímco ostatní výsledky se mažou, skóre z rozřazovacího šermu zůstává.

Bez šancí rozhodně není ani Hlaváčková, která si nominaci na hry zajistila z české výpravy vůbec jako první už před rokem na Evropských hrách.

„Příprava proběhla dobře. Myslím, že jsem nastavená tak, jak bych měla být. Na finále si věřím. Musím,“ má jasno žena, kterou připravuje olympijský vítěz z Londýna 2012 David Svoboda.

Samozřejmě je i v Paříži, Hlaváčkovou při úvodním šermu bedlivě z blízkosti sledoval a všechno s ní detailně konzultoval. „Říkali jsme si, co dělám špatně, na co si dát pozor. Klasické rady, ale opravdu to pomáhá. Vždy jsem si z toho vzala, co jsem potřebovala,“ popisuje rodačka z Prahy.

Stejně jako Novotná je pod pěti kruhy poprvé. Už v semifinále obě čeká nádherné prostředí Versailleského parku a rozlehlé tribuny, na jaké pětibojaři obecně nejsou zvyklí.

A kdo jiný by měl tady pomoci než právě Svoboda. „Bavili jsme se o tom, ale sám ví, že nemám problém, když je někde hodně lidí. Stres mi spíše pomáhá, trenér mě před ničím extra nevaroval,“ konstatuje Hlaváčková.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.