Hlavní obsah

Paráda, smekám! Ondra gratuluje Fuksovi

Je legendou sportovního lezení a není divu, že nejen novináři o něj mají obrovský zájem. I když Adam Ondra skončil ve finále olympijské kombinace šestý, stejně jako před třemi lety v Tokiu, rozdal po závodě zřejmě nejvíce rozhovorů ze všech. Nemohl tak ani zaregistrovat, že zatímco jemu útok na medaili nevyšel, o několik kilometrů vedle slavil české zlato rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Foto: sport.cz

Adam Ondra měl z vítězství Martina Fuksy velkou radost

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Paráda, neuvěřitelné, Aspoň tak,“ usmál se Ondra, když se od novinářů dozvěděl, že Česko přidalo do své sbírky třetí cenný kov.

Na kilometrové v kategorii C1 vládl Fuksa, do té doby velký olympijský smolař. Z pozice medailového adepta skončil v Riu 2016 i Tokiu před třemi lety pátý.

„Potkali jsme se několikrát na různých akcích, protože jsme pod stejnou agenturou. Jinak se moc neznáme. Ale první cenný kov a hned zlato, to je neuvěřitelné. Moc smekám, že ustál obrovský tlak, který musel v hlavě mít,“ říkal Ondra.

Také on mohl stát na pódiu pro tři nejlepší. Ve druhé části finále, tedy lezení na obtížnost, byl společně s Jakobem Schubertem, nakonec bronzovým Rakušanem, nejlepší. Šance na zisk cenného kovu si však odpálil v boulderingu, kde se mu nepodařilo ani jednou topovat a na třetím ze čtyř boulderů zapsal dokonce nulu.

„Výsledkově zklamání, ale zásadní náplastí je, že kdyby byla obtížnost samostatná disciplína, mám zlato. Smutek je velký, ale proti Tokiu poloviční,“ popisuje 31letý Ondra.

Ví, že na některé z boulderů měl. „Velká ostuda je, že jsem nezalezl jedničku. Poslední krok byl opravdu snadný, ani to by však celkově na medaili nestačilo,“ dodává.

Situace se vyvinula tak, že v momentě, kdy šel Ondra na start obtížnosti, bylo jasné, že mezi nejlepší trojici soutěže se nevměstná. Podle hluku poznal, že soupeři lezou dobře, že jejich náskok bude téměř nemožné stáhnout.

Může za to i podle Ondry relativně lehká cesta. „Bavili jsem se s Jakobem a byli jsme překvapení, co stavěči připravili. Zvlášť po semifinále, to byla cesta radikálně jiná. Komplexní a nepříjemná od začátku. Pro diváky bylo skvělé, že byli od začátku napjatí, co se bude dít. Finále v obtížnosti musela být nuda, protože tak do tří čtvrtin cesty bylo jasné, že nikdo nemůže spadnout,“ vysvětluje Ondra.

Šesté místo svým způsobem bere, byť v hlavě to má nastavené jinak. „Buď medaile, nebo všechno ostatní. Ani nepřemýšlím, kolikátý jsem, ale přece jen Paříž beru jako daleko větší úspěch, protože je tam to potenciální zlato z obtížnosti. Náplast na všechno ostatní,“ podotýká Ondra.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.