Hlavní obsah

Oťukání na začátek a pak vrchol. Seemanová na umístění nemyslí, znovu jí pomáhají bonbony

V Riu nováček, v Tokiu šesté místo na kraulařské dvoustovce. Do Paříže už přicestovala Barbora Seemanová jako olympijský mazák. „Nejedu si užít věci okolo, těším se hlavně na plavání. Po zkušenostech vím, za čím si jdu. Mám čistou cestu,“ hlásí.

Víc vím, za čím si jdu. Na olympiádě mě nezajímají věci okolo, ale jen závody, má jasno plavkyně Barbora SeemanováVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Odletěla v dobrém rozpoložení a pozitivně naladěná. Navnadily ji úspěchy z poslední doby, vždyť čtyři medaile z mistrovství Evropy rozhodně nevozíte domů každý den.

Na druhou stranu ví, že v Paříži bude konkurence daleko větší. „Je to mistrovství světa ještě o level výš,“ zdůrazňuje 24letá plavkyně, které v letošních tabulkách na 200 metrů volným způsobem patří sedmá příčka.

Takže cílem je další finále? „Neupínám se k výsledku. Může to být jakkoliv. Chci si zlepšit osobní rekord. Když se to povede, může z toho být kvalitní výsledek,“ hlásí rovněž česká rekordmanka. „Musí se sejít všechno, ještě je potřeba mít štěstí nebo dobrý časový harmonogram. Na olympiádě je větší tlak, ale závodů už jsme měli tolik, že by nás to nemělo rozhodit,“ dodává.

Pod drobnohledem bude Seemanová hlavně v neděli, kdy jsou v plánu rozplavby a semifinále dvoustovky. Finále je pak případně v pondělí.

Nejlepší česká plavkyně si ale jako první střihne sobotní stovku motýlkem. „Na ozkoušení bazénu a celého procesu. Začátek bez tlaku, v hlavní disciplíně se pak nemůžu šetřit na nic,“ zdůrazňuje. V pařížském bazénu se však představí ještě dvakrát. Na stovku volným způsobem a polohové dvoustovce. „Taková třešnička na dortu.“

Je znát, že z náročného programu si hlavu vůbec nedělá. „Nepotřebuji mít čas na něco jiného,“ hlásí s ohledem na to, že je už na třetí olympiádě. „Mám výhodu, že jsem si všechno už zkusila. Vím, co čekat,“ doplňuje.

Co se ale nemění, jsou zvyky. Do Paříže si přibalila i oblíbené dobrůtky a věci pro štěstí od blízkých. „Mám slabost pro sladké, takže cukry, bonbony a podobně,“ prozrazuje. V kufru logicky nechyběly ani plavky, konkrétně sedmery závodní a další tréninkové.

„Na každý závod jiné, záleží na typu. Vybírá se, zda chce být člověk více stažený, nebo mít volnější nohy,“ líčí Seemanová. Teď už vše směřuje k prvnímu startu. Páteční zahájení vynechá. „Další den začínáme, takže by byl nesmysl mít několikahodinové prostoje,“ dodává.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.