Hlavní obsah

Ostuda francouzských fanoušků, šampiona vybučeli. Tohle není duch olympismu, postěžoval si

Tisíce domácích příznivců hnaly dopředu svou naději Victora Koretzkého. Francouzský biker na olympijských hrách v Paříži bojoval o zlato. Největšího konkurenta Toma Pidcocka dokázal v nádherném souboji v posledním kole utrhnout, pak však dvakrát chyboval. Nejprve vyjel mimo trať, pak si nepohlídal Britův drzý útok. Obhájce prvenství se před soka natlačil, dle expertů i rozhodčích, čistým způsobem. Od fanoušků si však vyslechl pískot i bučení. „Přitom nic špatného neudělal,“ brání ho i český šampion Jaroslav Kulhavý.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Britský biker Tom Pidcock obhájil olympijské zlato v závodě horských kol.

Článek

Byl to nejrozebíranější moment pondělního závodu horských kol. Pidcock při rozdělení trati zvolil nečekaně levou cestu, zrychlil a natlačil se před soupeře. „Čistý závodní manévr, i když na hraně pádu obou jezdců. Ale žádná pravidla neporušil, dostal se tam dřív,“ líčil pro Sport.cz Kulhavý, majitel zlaté medaile z Londýna 2012. „Ukázal ohromný hlad. Zariskoval na správném místě a zaslouženě vyhrál,“ chválil Brita, který právě dnes slaví 25. narozeniny.

Podobný pohled na klíčový okamžik v souboji o zlato měli i samotní cyklisté. „Nechal mi otevřené dveře k předjetí, dostal jsem se před něj. Nic špatného jsem neudělal,“ říkal Pidcock a Koretzky neprotestoval. „Nevěděl jsem, že je nalevo, dotkl se mě a skoro jsem spadl. Ale to je součást závodění, bojovali jsme až do cíle,“ komentoval.

Zatímco Francouz si i přes stříbro užíval ovace publika, zlatý Brit musel vytrpět hlasité bučení. „Je to ostuda. Chápu, že fanoušci jsou velmi vášniví a chtěli, aby vyhrál Victor, ale tohle rozhodně není duch olympismu,“ postěžoval si Pidcock.

Nesportovní projevy francouzských fanoušků daly nepříjemnou kaňku za jinak úžasnou podívanou. „Bučení se dalo čekat. Moc sportovní to není, ale k Francouzům to bohužel patří. Vždyť to vidíme skoro každý rok i na Tour de France, jak jsou vášniví se vším všudy,“ poznamenal Kulhavý.

Parádní duel mu připomněl jeho nejšťastnější okamžiky kariéry, když před dvanácti lety v Londýně a rovněž v dramatickém souboji zdolal Švýcara Nina Schurtera. „Byla to asi ještě víc infarktová bitva než ta moje,“ mínil Kulhavý. „Koretzky to úplně podcenil, to rozhodlo. Ale dokážu se do něj vcítit vcítit. Schurter mě dvakrát na mistrovství světa překvapil úplně stejným způsobem,“ usmál se 39letý bývalý biker.

Tahle pařížská bitva ještě na dlouho zůstane v paměti všech zúčastněných. „Bylo to rozhodně nejvíc emocionálně vyčerpávající vítězství. Obhajovat zlato a vypořádat se s tím enormním tlakem je úplně něco jiného než vyhrát poprvé,“ dodal Pidcock.