Hlavní obsah

Staněk na výkon z kvalifikace nenavázal, finále koulařů ovlivnil déšť. Maňasová za rekordem zaostala

Aktualizováno

Ve večerním atletickém programu na olympijských hrách v Paříži se představili dva čeští zástupci. Koulař Tomáš Staněk nenavázal na povedené představení z kvalifikace, v níž zazářil druhým nejdelším vrhem za 21,61 metru. Ve finále však za tímto pokusem výrazně zaostal a nejlepší výkon 20,37 stačil jen na desáté místo. Ani Karolíně Maňasové se ve sprintu na 100 metrů nepovedlo semifinále tak jako rozběh. Časem 11,35 vteřiny obsadila konečnou 24. pozici.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Tomáš Staněk ve finále vrhu koulí na OH v Paříži.

Článek

První finálový pokus se 33letému Staňkovi nevyvedl tak jako v kvalifikaci, kouli poslal jen do vzdálenosti 20,31 metru. Naopak obhájce triumfu z Ria i Tokia Ryan Crouser hned zaútočil na zlatý hattrick a v první sérii vrhl parádních 22,64 metru. Na něj chtěl zareagovat mistr Evropy Ital Leonardo Fabbri, který by Američana překonal, jenže při svém velehodu těsně přešlápl. Staněk tak především kvůli chybám ostatních držel po první sérii šesté místo.

Bylo mu však jasné, že na postup do osmičlenného užšího finále bude muset přidat. To se druhým pokusem sice povedlo, ale o pouhých šest centimetrů, a pražský rodák se tedy pořadím propadal.

Soupeři se totiž výrazně zlepšovali. Jamajčan Rajinda Campbell se výkonem 22,15 metru posunul na druhé místo za světového rekordmana Crousera, který se ještě vylepšil na 22,90. Před třetí sérií tak byl Staněk až desátý, jenže poslední pokus mu nevyšel. Ani si ho nenechal změřit, a tak se se soutěží rozloučil na konečné desáté příčce.

„Proti kvalifikaci byl největší rozdíl v technice a v plynulosti. Snažil jsem se to zbytečně rvát silou. Nedbal jsem na techniku až do konce, jen jsem tu kouli co nejrychleji vypustil a takhle ta fyzika úplně nefunguje,“ hodnotil Staněk.

Druhou polovinu finále koulařů zkomplikoval silný déšť. V mokrém sektoru už se nikdo zlepšit nedokázal. Ital Fabbri, jeden z favoritů, si při pokusu málem zvrtl kotník. Nigerijec Enekwechi při otočce dokonce podoklouzl a spadl.

Nikdo už tak nedokázal ohrozit suvrénního Ryana Crousera, jenž vybojoval třetí olympijské zlato v řadě. Všechny předpoklady ovšem zbořil hvězdný Joe Kovacs, jenž se trápil na čtvrté pozici, v dešti však posledním pokusem vytáhl parádní vrh na 22,15 metru a na poslední chvíli vybojoval stříbro. Bronz ve stejném výkonu získal Jamajčan Rajinda Campbell. O medaili tak přišel další z Američanů čtvrtý Payton Otterdahl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Radost amerického koulaře Ryana Crousera ve finále OH v Paříži.

Do semifinále sprintu na 100 metrů žen překvapivě nenastoupila trojnásobná olympijská šampionka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky. Karolína Maňasová se představila v posledním třetím běhu.

Dvacetiletá kometa z Nového Jičína sice měla výborný start, ale ve tvrdé konkurenci se propadla na osmou příčku. Čas 11,35 jí stačí na celkové 24. místo. V semifinále tak výrazně zaostala za výkonem z rozběhu, kde si vylepšila osobní rekord na 11,11 a na 43 let starý český rekord Jarmily Kratochvílové ztratila už pouhé dvě setiny.

„Start byl dobrý, povedly se první kroky, ale pak se mi stalo něco podobného jako v hale v Ostravě, akorát jsem úplně nespadla. Zase se mi trošku podlomila noha a pak už jsem se nedokázala dostat do rytmu a bylo z toho 11,35. Doufala jsem po těch 11,11 z rozběhu, že když je semifinále večer, ještě bych z toho času mohla něco srazit,“ přiznala Maňasová.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Kateřina Maňasová si v kvalifikaci zaběhla osobní rekord a postoupila od semifinále

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.