Hlavní obsah

Olympionik s hudebním nadáním. V Paříži ale na violu vyhrávat nebude

Dokáže najít spojení tam, kde ho možná jiní nevidí. Třeba mezi sportem a hudbou. „Vždy tomu musíte umět porozumět, jde o jeden celek různých informací,“ vysvětluje pro Sport.cz střelec František Smetana, který se v úterý vydal do Paříže na svou první olympiádu.

Do Paříže chtěl střelec František Smetana přibalit violu. Nakonec na uklidnění před odletem jen roztřídil munici podle váhy.Video: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Díky bronzu z MS 2023 v Baku ve střelbě ze vzduchové pušky může mít Smetana na hrách vysoké ambice. A protože olympiáda je neobyčejná událost, netradiční musela být i příprava.

Vzal jste si s sebou něco speciálního?

Co se týče věcí, tak úplně ne. Vše, co jsme nafasovali, zůstalo v tašce. Pak samozřejmě nějaké trenýrky. Ale speciální bylo, že jsem si velmi výjimečně vytřídil diabolky. Převažoval je po jedné a mám s sebou tedy speciálně vybranou munici. Beru 500 kusů.

Můžete to více vysvětlit?

Jak se jedná o odlévané olovo a diabolka má čepičku, tak se může stát, že se v setinách gramů trochu liší. Já si hrál s váhou na tři desetinná čísla. Teď je vše roztříděné a na závod mám vybrané úplně stejné diabolky. Už jsem to takhle zkoušel a není to jen v hlavě. Ale chtěl jsem si i ulevit, že jsem pro olympiádu udělal ještě něco navíc. Taková šlehačka na vrchu. Snad to k něčemu bude.

V Paříži se představíte ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů. Jaká je momentálně konkurence?

Světová špička je hodně vyrovnaná. Dvacet let zpět v ní bylo šest až deset lidí, posledních sedm let se zplytčila. Nikdo neví, kdo půjde do finále, jaký k tomu bude potřeba výsledek. Je to loterie. Záleží na emočním rozpoložení, kdo se jak vyspí, jaké bude mít štěstí, jak mu závod sedne. Konkurence je nevyzpytatelná.

Český tým je sám o sobě velmi silný.

I když nominace dopadly tak, že jedou ti, co vybojovali kvóty na daný stát, tak zprvu asi nikdo nebyl tak naivní, aby si myslel, že nakonec pocestuje opravdu on. Pravidla ale byla jasná, transparentní, takže mezi námi není žádná zášť nebo pocit nenaplnění očekávání. Cílem reprezentace je, aby závodili ti nejpřipravenější. Doufám, že se to naplní. Uvidíme, jestli jsme všechno hermeticky uzavřeli a bude to dobré, nebo se povedlo dostat dovnitř nějaké bakterii a dozraje to špatně. Každý soupeří sám se sebou a terč ukáže.

Jste bývalý student violy. Jak budete v Paříži trávil volný čas?

Ještě ráno jsem přemýšlel, že bych si violu vzal, ale přešlo mě to. Hrál jsem si s myšlenkou, že bych ji mohl mít jako způsob odreagování. Nechtěl jsem na sebe moc upozorňovat. Věřím, že si uděláme hezkou atmosféru v týmu a tím se stres potlačí.

Hráváte na violu často?

Od loňského června, kdy jsem završil studium konzervatoře, jsem ji držel ještě od září do prosince, kdy jsem studoval v Brně JAMU. Po ukončení, tedy někdy v lednu, jsem však hrál asi tak čtyřikrát. Není moc času. A když už bych ho měl a k tomu i chuť, jsem třeba na výjezdu.

Pomáhá vám hudba ve sportovní kariéře?

Světy umění a sportu si jsou blízké v tom, že musíte umět porozumět dané záležitosti, je to jeden celek různých informací. U hudby je potřeba znát kontext skladby nebo mít detailně rozfrázovanou melodii. V týmovém sportu se bavíme o strategii, taktice nebo symbióze. A v individuálních disciplínách jde o pochopení sebe, hledání klidu a harmonie. Prostě ideálního nastavení, kdy funguje tělo, mysl i zbraň.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.