Hlavní obsah

Hassanová napodobila Zátopka, Hrochová výrazně vylepšila výsledek z minulých her

Aktualizováno

Sifan Hassanová z Nizozemska po dvou bronzech na dráze vyhrála v Paříži olympijský maraton a napodobila unikátní výsledek Emila Zátopka z roku 1952, který byl v Helsinkách třikrát zlatý. V dramatickém finiši porazila o tři sekundy Tigst Assefaovou z Etiopie a časem 2:22:55 vylepšila o dvanáct sekund olympijský rekord z roku 2012.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Sifan Hassanová z Nizozemska slaví zisk zlaté medaile z maratonu.

Článek

Tereza Hrochová obsadila 26. místo za 2:30:00 a ve srovnání s maratonem v Sapporu na minulé olympiádě si polepšila o 32 příček. Druhá česká běžkyně Moira Stewartová při své olympijské premiéře doběhla na 66. místě v čase 2:38:07.

Hassanová už před pařížskými hrami prozradila, že ji Zátopek inspiroval k pokusu získat medaile na třech nejdelších tratích, což se nikomu jinému nepodařilo. Na 5000 a 10.000 metrů nezopakovala zlatý double z Tokia, doběhla shodně třetí. Maraton, který loni běžela poprvé, ale zvládla skvěle a získala celkově už svou šestou olympijskou medaili. Jako jediná má medaile ze všech tratí od 1500 metrů po maraton.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Česká reprezentantka Tereza Hrochová v cíli maratonu.

Na kopcovité trati do Versailles a zpět se česká dvojice v poli 91  běžkyň držela dlouho pohromadě a v polovině trati byla necelou minutu za vedoucí dvacetičlennou skupinou ve čtvrté desítce. Dvě stoupání lépe zvládla Hrochová, která má i zkušenosti z účasti na mistrovství světa v  bězích do vrchu. Posunula se až na 26. místo, zůstala tak jen dvě příčky za nejlepším výsledkem české maratonkyně na hrách, jehož dosáhla Alena Peterková v Barceloně v roce 1992.

Tempo udávaly etiopské běžkyně v čele s Assefaovou, která loni v Berlíně vytvořila světový rekord. Ve druhém kopci se pokusily o trhák v místě, kde v sobotu rozhodl o svém vítězství jejich krajan Tamirat Tola, ale na rozdíl od něj soupeřky nesetřásly.

Hassanová v kopci očividně trpěla, ale při seběhu ztrátu hned smazala. Deset kilometrů před cílem Keňanka Peres Jepchirchirová poznala, že nebude první maratonkyní, která obhájí olympijské zlato.

V závěru nevydržela tempo ani její krajanka Helen Obiriová, která má dvě stříbrné medaile z minulých olympiád na 5000 metrů. Přestože si zlepšila osobní rekord o více než dvě a půl minuty, doběhla až třetí a Keňa tak po dvou triumfech při olympijském maratonu v řadě získala bronz.

Před pařížskou Invalidovnou si to v poslední disciplíně atletického programu ve finiši rozdaly Hassanová s Assefaovou. Nizozemka původem z Etiopie uplatnila své mílařské schopnosti jako mistryně světa na 1500 m z roku 2019 v Dauhá.

V tvrdém souboji u okraje dráhy musela použít i lokty. Jen 35 hodin po bronzu na desítce svou olympijskou sbírku obohatila o třetí zlato. V Paříži během deseti dnů uběhla více než 62 kilometrů.

„Měla jsem z toho závodu strach. Každý krok strašně bolel a já se několikrát ptala: Proč to děláš? A čekala jsem, kdy mě to zlomí. Na konci jsem si říkala: Sifan, je to jen sprint na 200 metrů. Teď nemám slov, je to jako sen,“ řekla vítězka.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.