Hlavní obsah

Olympijský debut, postup a zvracení. Tohle ke sportu patří, říká český teenager

Už při příchodu na sebe sám s úsměvem práskl, že po olympijské premiéře v sobě neudržel část obsahu žaludku. „Bylo to asi tím, jak jsem plaval. Dal jsem do toho závodu hlavně ve druhé padesátce všechno,“ líčí 19letý Miroslav Knedla. V rozplavbách na znakové stovce skončil celkově 10. a postoupil do večerního semifinále.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Miroslav Knedla postoupil v Paříži do semifinále.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Rozhodně mu nevadí, že časem 53,41 s zaostal o 13 setin za vlastním českým rekordem. „Strašně to bolelo, ale podařilo se mi udržet třetí místo v rozplavbě a porazit světového rekordmana Thomase Ceccona. Skvělý zážitek a obrovský úspěch,“ říká.

Jak to vypadá, když se sportovec vydá úplně ze všeho?

Musel jsem si sednout na schody, protože se mi točila hlava a začala mě otřesně bolet. Jak jsem se pak procházel, tak u České televize jsem si klekl a vyzvracel se. Snad to nebylo v přenosu (smích). Tohle ke sportu patří.

Měl jste výbornou první polovinu, pak vás soupeři stahovali.

Takhle jsem snad při ranních závodech nikdy nerozjížděl. Hrozné a zároveň fajn i neskutečné. Vyšlo to na postup a jsem nadšený. Prostě splněno. Teď už jen za odměnu.

Jaké jsou vyhlídky na večerní semifinále?

Abych postoupil, budu muset stlačit čas pod 53 vteřin. Bude to náročnější, ale zase vím, že jsem se od minulého roku zlepšil. Šance určitě je. Budu plavat a uvidí se, jestli to ještě někam dotáhnu. Když ne, budu mít zasloužené volno a možná si dám pivo (smích).

Pomáhá vám i atmosféra zaplněné La Défense Areny?

Ta je neskutečná! Nikdy jsem nebyl na stadionu, kde by na plavání přišlo tolik tisíc diváků. Večer je navíc finále 400 polohovky, kde bude domácí Léon Marchand. Arena asi spadne. Věřím, že má na to, aby překonal světový rekord. To bude podívaná.

Jste na první olympiádě, nervy hodně pracují?

Měl jsem je. Ráno se mi vůbec nechtělo vstávat, když jsem nevěděl, zda je to můj poslední závod. Nakonec vše vyšlo, nervy spadly a jsem jen rád, že mohu pokračovat.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.