Hlavní obsah

Japonská oštěpařka přivezla do Domažlic zlato. Bereme ji jako součást rodiny, řekli místní

Stylové přivítání přichystali v pondělí lidé z Domažlic pro japonskou olympijskou vítězku v oštěpu Haruku Kitagučiovou. Šestadvacetileté sportovkyni, která v chodské metropoli žije a trénuje, zahrála na přivítanou dudácká muzika. Kromě kytice dostala místní Vavřinecké pivo a také šlehačkový dort.

Japonská oštěpařka přivezla do Domažlic zlato.Video: Sport.cz

Článek

Na medailistku čekaly na tamějším náměstí zhruba dvě stovky lidí. Atletka dorazila se svým trenérem z Domažlic Davidem Sekerákem a další oštěpařskou reprezentantkou Petrou Sičakovou. „Město Domažlice může být na vaše úspěchy hrdé,“ podotkl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Kitagučiová zalitovala, že nemohla být ve městě o uplynulém víkendu, kdy se konaly Chodské slavnosti. Jde o jeden z největších a nejstarších folklórních festivalů v ČR. „Ale zase mám zlato,“ vtipkovala.

Radost jí udělal dárek – hořký ležák, který uvařil místní pivovar. „Než jsem přijela do České republiky, pivo jsem nepila. Ale naučila jsem se to a moc mi chutná,“ prohlásila. Z českých jídel má v oblibě třeba svíčkovou, ze sladkého pak bábovku. Nic z toho si teď ale nemůže dát, protože se připravuje na další závody.

Foto: Sport.cz

Japonská oštěpařka přivezla do Domažlic zlato.

Obrovskou radost neskrýval její trenér Sekerák. Slova chvály pěl na obě své svěřenkyně, tedy i na Sičakovou. „Doufám, že nám budoucnost ukáže ještě lepší výkony. I když u Haruky už to víc asi nejde,“ smál se. „Leda by padl světový rekord, to bychom ho museli vzít Báře Špotákové,“ glosoval.

Společný příběh se začal psát v roce 2018, kdy kouč potkal Kitagučiovou na atletickém semináři v Kuorane. Domluvili se, že se mladá Japonka přestěhuje do Domažlic a on ji bude trénovat. Po čase se dostavily výsledky. Loni už se atletka stala mistryní světa. Letos triumfovala na olympijských hrách.

Haruka je součástí rodiny

Překvapení pro vítězku připravili její kamarádi z místní kavárny, kam Kitagučiová pravidelně chodí. „Udělali jsme jí šlehačkový dort s medailí a olympijskými kruhy,“ nastínil majitel podniku Jan Březina.

On, jeho rodina i přátelé bedlivě sledovali dění v Paříži. „Když probíhalo finále, dali jsme sem velké plátno, repráky a fandili. I když u nás byly Chodské slavnosti, což je největší akce roku, tohle jsme si zkrátka nemohli nechat ujít. A její výhru jsme samozřejmě zapili,“ přiznal.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Olympijská vítězka Haruka Kitagučiová

Na výkon šestadvacetileté Japonky je hrdý. „Když si vezmete, co všechno obětovala. Žije sama v cizí zemi,“ připomněl podnikatel. Mimo jiné ocenil, jak se sportovkyně naučila česky. „Nás v kavárně navštěvuje denně. Bereme ji jako součást rodiny, už je naše,“ uvedl Březina.

Hrdý je také na svého kamaráda Sekeráka, s nímž se dlouhá léta zná. „Je skvělé, co se mu podařilo. Jakou hvězdu vychoval,“ doplnil.

Příští rok se s rodinou a skalními fanoušky chystá podpořit kouče i jeho svěřenkyni a vyrazit s nimi na mistrovství světa do Japonska.