Hlavní obsah

Seina jako olympijská hrozba. Triatlon se ale přesunout nedá

Aktualizováno

Odesláním přihlášky sportovců do Paříže byla definitivně potvrzena nominace české výpravy na olympijské hry, které budou slavnostně zahájeny v pátek 26. července. Některé otazníky tím byly vyřešeny, další ale zůstávají.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kanoisté Petr (vlevo) a Martin Fuksové při fasování olympijské kolekce pro olympijské hry v Paříži.

Článek

Už v pátek vyrazí do Paříže v roli šéfa české výpravy dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor, který bude se svým týmem ladit poslední přípravy. Ze své pozice sportovního ředitele Českého olympijského výboru má ke sportovcům nejblíže.

Kolik bude olympioniků?

Ve finální přihlášce je 113 jmen, přičemž šermíř Michal Čupr je cestujícím náhradníkem. Ke 111 sportovcům schváleným plénem ČOV přibyli po dodatečných alokacích dva atleti: dálkař Petr Meindlschmid a stýplař Tomáš Habarta.

„Na takové číslo jsme bez kolektivního sportu ani nemysleli. Seznam by měl být finální. Teď už by výměna byla možná jen ze zdravotních důvodů po schválení od nás, Mezinárodního olympijského výboru a sportovní federace,“ říká Doktor. Méně českých olympioniků startovalo jen před osmi lety v Riu (104), před třemi lety v Tokiu se jich představilo 115.

Kdy se do Paříže přesunou?

Olympijská vesnice se otevírá ve čtvrtek 18. července. „A pak každý den někdo přijíždí,“ hlásí Doktor. Mezi prvními budou s ohledem na start svých soutěží plážoví volejbalisté, lukostřelci a vodní slalomáři.

Celá výprava by se ve vesnici měla vejít do jedné budovy. „Maximálně dostaneme apartmán v jiné, ale tam bychom přesunuli spíše členy servisního týmu,“ hlásí Doktor.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelci Marie Horáčková a Adam Li během fasování olympijské kolekce pro olympiádu v Paříži.

Budou všichni sportovci v olympijské vesnici?

Ne. Své ubytování mají pochopitelně střelci ve tři hodiny vzdáleném Chateauroux i jachtařky závodící v Marseille. Kvůli brzkému startu své soutěže se plánuje přesunout triatlonistka Petra Kuříková. „A u vzdálenějších míst se minimálně na část pobytu ubytují mimo vesnici rychlostní kanoisté, veslaři, golfisté či jezdci,“ vypočítává Doktor.

Kolik Čechů bude na slavnostním zahájení?

V tuto chvíli vedení výpravy zjišťuje, kdo bude mít o večerní akci na Seině zájem. „Určitě to nebudou všichni, někteří závodí druhý den, tak tam nepůjdou stát až osm hodin,“ ví Doktor. „Ale je třeba počet nahlásit a i my ho potřebujeme znát kvůli výběru vlajkonoše,“ dodává.

Kdo bude vlajkonošem?

Některé země už své vlajkonoše oznámily, u dalších je určí vedení výprav. Češi se budou držet osvědčeného systému, kdy si svého lídra na zahájení vyberou sami sportovci.

„Nejprve se jich zeptáme, jestli půjdou na zahájení a jestli by o roli vlajkonoše měli případně zájem. A z těchto jmen pak bude všech 113 sportovců vybírat,“ popisuje Doktor. Nově jsou vlajkonoši dva, muž a žena, jejich jména se ohlašují se zhruba dvoudenním předstihem.

Jak ovlivní program špinavá Seina?

Dějiště soutěží jsou známa s dlouhodobým předstihem, ale u jednoho panuje nejistota. Poslední měření v řece Seině, kde se mají konat závody v triatlonu a dálkovém plavání, totiž nedopadla uspokojivě, znečištění fekálními bakteriemi bylo stále příliš velké.

Doktor pochopitelně pozorně sleduje zprávy z Paříže, však se týkají i plavce Martina Straky a triatlonistky Petry Kuříkové. „Nic pevného nevíme. Četl jsem, že by se dálkové plavání mohlo konat na stejném jezeře jako kanoistika a veslování, což je logické,“ říká Doktor s odkazem na plán B v areálu Vaires-sur-Marne.

Složitější je situace u triatlonu. „Ten se přesunout nedá, má další disciplíny, s nimiž souvisejí i uzavírky,“ připomíná Doktor, který čile komunikuje s reprezentačním trenérem Janem Čelůstkou. „Takže delší dobu vím, že existuje plán B, tedy duatlon. Samozřejmě pro obrázek sportu by to nebylo dobré, tak snad nepřijdou deště a do Seiny půjde skočit,“ doufá, že nenastane závod složený jen z běhu a cyklistiky.

Jaká jsou nej výpravy?

Z vizitek olympioniků už jsou známá i nej české výpravy. Nejstarší je šermíř Jiří Beran, jemuž je stejně jako obhájci střeleckého zlata Jiřímu Liptákovi 42 let. Naopak jedinou neplnoletou sportovkyní je 16letá gymnastka Soňa Artamonova.

Ta je se 150 cm a 39 kg zároveň nejmenší a nejlehčí ve výpravě, naopak nejvyšší je 202 cm měřící kajakář Josef Dostál. Nejvyšší váhu 155 kg udává vzpěrač Kamil Kučera. Nejvíc cenných kovů z olympiád má čtyřnásobný medailista Dostál, nejúspěšnější je se dvěma zlaty judista Lukáš Krpálek.