Hlavní obsah

Olympijská generalita se postavila za lynčované boxerky

Aktualizováno

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) odsoudil „agresi“, které podle něj na pařížských hrách čelí dvě boxerky, jež byly loni „svévolně“ vyloučeny z mistrovství světa v Dillí kvůli příliš vysoké hladině testosteronu. Jak Alžířanka Imán Chalífová, jejíž čtvrteční vítězství za 46 sekund nad Italkou Angelou Cariniovou vzbudilo pozdvižení, tak Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, která do čtvrtfinále postoupila dnes, smějí podle regulí MOV na olympijských hrách startovat.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Angela Cariniová (vpravo) dostala od Imán Chalífové nakládačku.

Článek

Obě boxerky byly diskvalifikovány z loňského mistrovství světa, protože nesplnily pravidla Mezinárodní boxerské asociace (IBA), která neumožňují sportovkyním s mužskými XY chromozomy soutěžit se ženami. Olympijský turnaj však organizuje MOV, jenž loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil.

Podle MOV nebylo vyřazení Chalífové a Lin Jü-tching z loňského MS oprávněné. Vedlo však ke kauze, ke které se vyjadřují osobnosti jako spisovatelka J. K. Rowlingová, miliardář Elon Musk či italská premiérka Giorgia Meloniová.

„Tyto dvě sportovkyně byly obětí náhlého a svévolného rozhodnutí IBA. Ke konci loňského mistrovství světa byly diskvalifikovány bez řádného řízení,“ uvedl v prohlášení MOV. Dodal, že jeho pravidla o oprávněnosti startu jsou založena na regulích platných pro předchozí OH v Tokiu a nedají se během soutěže měnit.

„Současná agrese na adresu těchto sportovkyň je založena pouze na onom svévolném rozhodnutí, k němuž došlo bez řádného procesu - zvlášť když vezmeme v úvahu, že soutěžily na vrcholných akcích už mnoho let,“ uvedl olympijský výbor. „MOV je zarmoucen z napadání, kterému tyto dvě sportovkyně čelí. Každý člověk má právo věnovat se sportu bez diskriminace,“ dodal MOV.

„Alžírská boxerka se narodila jako žena, je registrována jako žena, boxovala jako žena a v pasu je uvedena jako žena. Z vědeckého hlediska nedošlo k tomu, že by muž boxoval proti ženě,“ uvedl v dnešním prohlášení mluvčí MOV Mark Adams. „V on-line prostoru je neuvěřitelné množství neinformovaného napadání a my jsme v úzkém kontaktu se sportovkyněmi a jejich doprovodem.“

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Tchaj-wanská boxerka Lin Jü-tching

Agentura Reuters připomíná, že v některých sportech rozhodují o možnosti startovat v ženských soutěžích hodnoty testosteronu, zatímco jiné sporty nedovolují soutěžit s ženami těm, kteří prošli mužskou pubertou. „Tohle je tenký led a stejně jako u všech ostatních tenkých ledů chceme jednoduché vysvětlení. Takové vysvětlení však neexistuje. Pokud se dobereme konsenzu, rádi ho implementujeme,“ řekl Adams.

Italka Cariniová ve čtvrtek vzdala zápas s Chalífovou po 46 sekundách. V ringu si Italka odmítla se soupeřkou potřást rukou a opustila ho v slzách. Po zápase uvedla, že ho ukončila kvůli silné bolesti nosu. Výsledek ale nepovažovala za porážku.

V sobotu se má Chalífová střetnout ve čtvrtfinále s Maďarkou Annou Lucou Hamoriovou a její národní boxerská asociace už poslala MOV a Maďarskému olympijskému výboru dopis s protestem proti účasti Alžířanky na hrách. Podle agentury MTI je ale Hamoriová připravena k duelu nastoupit. „Jsem velmi smutný z toho, že je tady skandál a že se musíme bavit o tématu, jenž nesouvisí se sportem. To je nepřijatelné a nehorázné,“ řekl MTI člen vedení Maďarské boxerské asociace Lajos Berkó.

Dvojnásobná mistryně světa Lin Jü-tching dnes v kategorii do 57 kg zvítězila jednoznačně 5:0 na body nad Sidorou Turdibekovovou z Uzbekistánu. Ve čtvrtfinále se utká se Svetlanou Stanevovou. Právě čtyřiatřicetiletá Bulharka s Lin Jü-tching prohrála těsný duel o bronz na loňském MS, IBA ale následně Tchaj-wanku diskvalifikovala.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Je podle vás správné, že Imán Chalífová boxuje na olympijských hrách v turnaji žen?
Ano
1,9 %
Ne
98,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26060 čtenářů.