Hlavní obsah

Od sexuálního zneužívání do dějin. Bilesová navštěvuje terapeutku, zase jásá a popíchla hejtry

Zdálo se, že se na předchozích hrách v Tokiu uzavírá její báječná kariéra. Z olympijského zápolení Simone Bilesová kvůli psychickým potížím odstoupila, svědčila v monstrprocesu proti zvrhlému lékaři Nassarovi, dva roky nezávodila. Nyní je americká gymnastka zpět na hrách. A zase exceluje. Ke zlatu z týmové soutěže ve čtvrtek přidala v Paříží i olympijský titul ve víceboji, čímž se postarala o další zápisy do historie.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Simon Bilesová se raduje z druhé zlaté v Paříži. Na pódium si vzala i přívěsek s kozou, s nímž popíchla kritiky.

Článek

„Ráno jsem řekla terapeutce, že se cítím klidná a připravená. A to se přesně stalo,“ usmívala se Bilesová.

„Rozhodně o ní lze říct, že se po Tokiu stala jinou osobou,“ poví její kamarádka a reprezentační kolegyně Jordan Chillesová.

Olympijská multišampionka otevřeně hovoří o mentálním zdraví, pravidelně navštěvuje odborníky. V Paříži je zase odpočatá, soustředěná, dokonalá.

A zase sbírá medaile a rekordy.

V 27 letech se stala nejstarší vítězkou olympijského víceboje. V něm druhým zlatem vyrovnala legendární Věru Čáslavskou a Rusku Larisu Latyninovou.

Na rozdíl od nich nezvítězila ve víceboji na dvou po sobě jdoucích olympiádách, čímž jen podtrhla úžasnou výkonnost a dlouhověkost.

Bilesová je nejdekorovanější gymnastkou v historii velkých soutěžích. Z olympiád a světových šampionátů má už 39 medailí.

V Paříži se jí ve čtvrtek kromě prvního individuálního zlata houpal i přívěsek s figurkou kozy. Anglicky výraz pro ni je GOAT, což je zároveň i zkratka označující nejlepšího sportovce v historii (Greatest of All Time).

„Vždycky mi říkali, že jsem nejlepší v historii, proto jsem si ji nechala vyrobit,“ křenila se Američanka. „Hejteři to budou kritizovat, ale to se mi na tom líbí ještě víc.“

S enormním tlakem se naučila pracovat. Před třemi lety v Tokiu na ni dolehl. Bilesová nečekaně odstoupila z olympijských soutěží. Podepsal se na ní dlouhodobý stres nebo monstrproces se sportovním lékařem Larry Nasserem.

Bilesová patřila mezi 250 sportovkyň, které sexuálně zneužil. Když nedlouho po hrách v Tokiu svědčila u soudu, zhroutila se. Na veřejnost nepronikly detaily z jejího případu, zvrhlé praktiky doživotně odsouzeného Nassera odhalovaly veřejně jiné gymnastky.

Pro Bilesovou to ale byla jedna z dalších smutných kapitol jejího nevšedního až hollywoodského příběhu, který by zasloužil filmové zpracování. Netflix už o ní natočil dokument.

Její matka byla drogově závislá alkoholička. Skončila v pěstounské péči, z níž si ji vzal až její dědeček Ron, který ji se svou druhou manželkou Nellie přivedl do tělocvičny.

Bilesová se zamilovala do gymnastiky a brzo začala vynikat. V šestnácti se stala poprvé světovou šampionkou, na hrách v Riu 2016 sesbírala čtyři zlata. Zrodila se hvězda, která přesahuje svět gymnastických hal.

Po čtvrtku její olympijská bilance činí šest zlatých, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Zaujme, že Bilesová na každém nářadí vymyslela vlastní prvek.

K těm na kladině, prostných a přeskoku v Paříži přidala i nový náročný kousek na bradlech. „Jako závodnice jsem neměla pocit, že by se gymnastika měla ještě kam posouvat. Ona ale hranice posouvá,“ říká uznale bývalá olympionička a dnes televizní expertka Kristýna Pálešová pro Seznam Zprávy v podcastu 5:59.

„Simone má obrovskou obtížnost sestav, v čemž získává veliký náskok. Za provedení se i jí srážejí body, ale ona má tak vysokou výchozí známku, že vyhrává klidně s bodovým náskokem,“ dodává Pálešová.

Předvedla to i při víceboji na bradlech. Díky vlastnímu vynálezu si nahnala body, že ani příliš nevadily jiné nedokonalosti v sestavě.

„Díky bohu. Takhle jsem to neplánovala,“ smála se Bilesová, než zvážněla, „jsem mimořádně hrdá na svůj výkon i to, že jsem se za poslední tři roky fyzicky i mentálně dokázala vrátit na vrchol.“

Její olympijská sklizeň v Paříži ještě nemusí skončit. Následující dny se budou udělovat medaile za jednotlivá nářadí.

V sobotu čeká Američanku finále v přeskoku, v pondělí přijdou na řadou prostná a kladina.

Bilesová už nyní je legenda, další blyštivé úspěchy jen zvýrazní její jedinečnost.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.