Hlavní obsah

Od policie zpět k oštěpu. Ogrodníkové pomocník se vrátil na svůj zaslíbený stadion

Před 21 lety na Stade de France dosáhl na svůj životní úspěch, když z mistrovství světa bral sedmé místo. V sobotu na stejném místě prožíval Miroslav Guzdek opět oštěpařskou radost, když pomohl Nikole Ogrodníkové k olympijskému bronzu.

Foto: Michal Osoba, Sport.cz

Miroslav Guzdek (vlevo) pomohl Nikole Ogrodníkové k bronzu, jeho kamarád David Sekerák jako trenér ke zlatu Haruce Kitagučiové.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – V přípravě na aktuální sezonu spolupráci s Ogrodníkovou ukončil trenér Jan Železný a oštěpařka hledala cestu, jak se připravovat dál. Nakonec se rozhodla trénovat sama. „Bavil jsem se o tom s Honzou a sám říkal, že jí to může pomoct a dostane nový švuňk,“ vypráví šéftrenér atletické reprezentace Pavel Sluka.

A vědom si toho, že i při sebetréninku je občas třeba pomoct, propojil Ogrodníkovou s Guzdekem. Rodákem z Třince, který dokázal hodit za 85 metrů, ke konci kariéry se přesunul k policii a v uniformě zůstal i poté, co opustil oštěpařský sektor.

U policie ale nyní končí a od září nastupuje na atletický svaz v roli šéftrenéra vrhů. „A tak jsem si říkal, že když budu Nikole k ruce, může se to efektivně doplňovat,“ popisuje 49letý Guzdek.

S Ogrodníkovou byl na evropském šampionátu v Římě, kde skončila pátá, i nyní na olympiádě. Jinak konzultace probíhají spíše na dálku. „V zimě jsem byl na pár házeních, ve Španělsku na soustředění, ale ten konec už si jela Nikola sama. Vždycky poslala nějaké video, a když jsem viděl něco zásadního, tak jsem ji na to upozornil,“ líčí.

Během sobotního finále radil z trenérských pozic za sektorem. Klíčový byl třetí pokus, který českou oštěpařku udržel v soutěži a rovnou vystřelil k bronzu. „Hodně se tu přešlapovalo, tak jsme měli rozběh dál a v tom rytmu se necítila dobře. Tak jsme zariskovali a trochu to vrátili, což jí pomohlo v hlavě. Zase cítila ten rytmus,“ viděl Guzdek.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pak už Ogrodníkovou nikdo nepřekonal. „Bavili jsme se s Davidem Sekerákem (koučem vítězné Japonky Haruky Kitagučiové), že tu po třetích pokusech začal být trochu jiný tlak, myslím, že to hrálo roli,“ tušil Guzdek.

Byť bronzová medaile Ogrodníkové je do velké míry překvapením, pro jejího poradce tento výsledek žádnou senzací není. „Má obrovský potenciál, vždyť má hozeno 67 metrů. Jde o to se vrátit zpět na tu vlnu. Nohy má fantastické a na nich by technika měla být postavena,“ hodnotí Guzdek.

A pochopitelně ho jako vyznavače oštěpu hřálo, že právě jeho disciplína medailově zachránila bilanci české výpravy. „To je úplná fantazie. Co si budeme říkat, prosadit se ve světové atletice je hodně těžké a česká atletika má největší šance právě ve vrzích a skocích. To se ukazuje a měli bychom na tom trochu víc stavět.“