Hlavní obsah

Od diváků čekal větší rámus. Asi se bojí, že dostanou poznámku, říká Fuksa

Splnil základní cíl a bez nutnosti oprav postoupil přímo do pátečního semifinále. Kanoista Martin Fuksa kontrolovanou a sebevědomou jízdou prokázal, že je jedním z hlavních favoritů v kilometrovém závodě. Byl spokojený, jen jedna věc ho u jezera Vaires-sur-Marne trápí. „Mám velký problém s atmosférou. Vidím, kolik je na tribunách lidí a oni jsou hrozně potichu.“ A tak zaúkoluje manželku, aby na finálový den dorazila s bubny a trubkou.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Kanoista Martin Fuksa během své rozjížďky na 1000 metrů

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Ví, že před tolika diváky nejspíš nikdy v životě nejel, protože na tribuny závodního areálu se podle oficiálních údajů vejde až 24 tisíc lidí. Jenže pokud zrovna s vámi v rozjížďce není domácí Francouz, je to od fanoušků spíš takové lehké „bzučení“.

„Čekal bych od nich větší bordel, ale chápu, oni se šetří na finále,“ žertuje Fuksa. „Když se podívám na tribuny, tak si řeknu: ‚Ty kráso, fakt hodně lidí.‘ Ale jako extra kotel mi to nepřijde.“

A vzpomíná třeba na šrumec, který se odehrál při světovém šampionátu v roce 2017 v Račicích. „Tam při finiši od toho hluku skoro vibruje voda. Tady mi přijde, jako by se lidi báli, aby nedostali poznámku. Nechci, aby to vyznělo špatně. Jsem hrozně rád, že jsou tady diváci, před více jsem ani nejel. Ale čekal bych, že si dají nějaké pivko nebo vínko a odvážou se.“

Když se ale Fuksa od novinářů dozví, že v areálu se alkoholické nápoje neprodávají, odpoví: „Tak to je ono.“

Ale jeho manželka to prý v pátek, kdy tu Fuksa pojede o medaili, změní.

To, že se 31letý reprezentant v pátek v další fázi programu kanoistického kilometru představí, se zrodilo vcelku jasně. Čech vyhrál svou rozjížďku, o které říkal, že byla kontrolovaná, a postoupil do semifinále.

„Před jízdou bylo jasné, že jsme tam dva favoriti, kteří by se měli dostat do semíčka. To se potvrdilo. Já jsem šel do toho, že určitě Brazilce chci minimálně potrápit a nejlépe ho předjet, aby mi to dalo psychické povzbuzení a dostal jsem se mu víc do hlavy, než v ní jsem. Olympiáda je v Evropě, tak se musí ukázat, že Evropani jsou tady ti lepší,“ řekl Fuksa.

Toho ještě ve čtvrtek čeká semifinále a následně finále A či B na deblkánoi s bratrem Petrem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.