Hlavní obsah

Obrovská rukavice a široký úsměv. Olympiádu zdobí i ti, bez nichž by hry možná nebyly

Mají nejčastěji světle či tmavě zelená trička, visačku a v Paříži je najedete všude. Úplně všude. Řeč je o dobrovolnících, kteří na olympiádě pomáhají nejen na sportovištích, ale i v ulicích. A elánu mají zatím dost.

Foto: Sport.cz

María (vlevo) a Sarah, které tráví část léta jako dobrovolnice na olympijských hrách v Paříži.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Na pravé ruce mají navlečenou plyšovou růžovou rukavici s vystrčeným ukazováčkem. María a Sarah se seznámily až krátce před startem her a při práci v okolí La Défense Areny hodně spoléhají jedna na druhou.

Devětadvacetiletá Sarah, původem z Alžírska, žije v Paříži téměř od narození. Zná všechna možná zákoutí, zkratky i hlavní rušné cesty. Jenže angličtinu úplně neovládá. Od toho má o tři roky starší Maríu, jež jazykem, kterým komunikuje s většinou zahraničních návštěvníků, mluví obstojně. I proto obě poslali na jedno místo.

„Pocházím z Kolumbie, do Francie jsem se kdysi vydala studovat a už zde normálně žiji a pracuji,“ vypráví.

Rozhodla se, že část letních měsíců si zpestří zapojením do největší sportovní akce na světě. „Chtěla jsem trávit čas něčím smysluplným. Ráda pomáhám lidem, zajímám se o ekologii a životní prostředí. Takže mi dobrovolnictví dává smysl. A myslím, že bez nás všech by hry ani nebyly,“ přemítá.

Rajónem obou dívek je arena, která v době her slouží primárně plavcům a v bojích o medaile ještě vodním pólistům. Někteří dobrovolníci mají megafony a davy lidí usměrňují i povzbuzují.

Hlavním nástrojem Maríi a Sarah je ale zmíněná velká růžová rukavice. Tou jasně udávají hlavně fanouškům směr, kudy se vydat.

„Říkáme, kam mohou a nemohou jít, pomáháme najít správné vchody. Místa různě měníme, nestojíme celý den na jednom. Střídáme metro, nádraží a autobusové zastávky i parkoviště pro kola. Všechno ale v okolí pár set metrů. Na jiné sportoviště jsme nechtěly, i když nás občas mrzí, že nejsme přímo uvnitř,“ líčí María. „Takto strávíme asi tři dny,“ upřesňuje.

Foto: Sport.cz

Dobrovolníci v Paříži často nešetří úsměvem.

Pořadatelé se chlubí, že na hry dokázali sehnat přes 45 tisíc dobrovolníků. Jde o lidi z různých koutů světa. „Já jsem z Mexika a budu tady celé dva týdny. Vynechám jen dvě odpoledne, kdy mám lístky na atletiku. Strašně mě to baví, plním si sen,“ usmívá se Jorge, jenž má na starosti administrativní věci v Grand Palais, kde soutěží šermíři.

Všichni tvrdí, že se ztotožňují s posláním dobrovolníků, které zní: „Plníme řadu různých úkolů, které se soustředí na jeden cíl: zajistit výjimečný zážitek pro všechny účastníky her.“