Hlavní obsah

Prvním hodem do finále! Vadlejch zvládl kvalifikaci s přehledem, zářili však i soupeři

Aktualizováno

Tak to byla rychlá záležitost. Oštěpař Jakub Vadlejch potvrdil dobrou formu a prvním hodem 85,63 metru si zajistil postup do olympijského finále. S přehledem překonal kvalifikační limit, který byl stanoven na 84 metrů, a mohl tak pošetřit síly. Silný vzkaz však vyslali také jeho soupeři, kteří Vadlejcha odsunuli na sedmou pozici. Obhájce zlata Ind Níradž Čopra atakoval hranici 90 metrů a dařilo se i dalším. Medaile tak ve čtvrtečním finále zřejmě bude viset hodně vysoko.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radost českého oštěpaře Jakuba Vadlejcha po kvalifikačním hodu

Článek

Největší českou naději na olympijskou medaili z atletiky lze znovu hledat v hodu oštěpem. Vždyť v samostatné historii skončili Češi bez cenného kovu v této disciplíně pouze před dvaceti lety v Aténách. Úřadující mistr Evropy Jakub Vadlejch v Paříži obhajuje stříbro z Tokia. Musel však nejprve zvládnout nástrahy kvalifikace.

Třiatřicetiletý pražský rodák šel do akce už v první polovině kvalifikace jako poslední, šestnáctý. S ním ve skupině se představil například německý rival Julian Weber, který si postup zajistil prvním nádherným pokusem na 87,76 metru.

Ale Vadlejch nezůstal pozadu. Jeho výraz při odhodu sice nevypadal úplně sebevědomě, ale oštěp s přehledem doplachtil za kvalifikační limit. Český reprezentant si tak mohl zakřičet, zaradovat se a ve čtvrtek večer se představí ve dvanáctičlenném finále.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Jakub Vadlejch si prvním hodem zajistil finále.

Poté překvapil zkušený Keňan Julius Yego, mistr světa z roku 2015 a stříbrný medailista z Ria, jenž si o více než čtyři metry vylepšil sezonní maximum a hodem 85,97 metru přeskočil i Vadlejcha.

Vzápětí přišla na řadu druhá šestnáctka. V ní se ukázali lídr letošních světových tabulek Němec Max Dehning, jenž se letos jako jediný dokázal dostat přes 90metrovou hranici. Ovšem kvalifikací se protrápil, nedostal se přes 80 metrů a k postupu měl daleko.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Ind Níradž Čopra vyhrál kvalifikaci oštěpařů.

Ovšem další soupeři se ukázali v úžasné formě. Obhájce zlata Ind Čopra se v první sérii výkonem 89,34 přiblížil osobnímu rekordu. Vadlejcha pak na sedmou pozici odsunuli dvojnásobný mistr světa Grenaďan Anderson Peters (88,63m), Pákistánec Aršad Nadím (86,59m) a v jihoamerickém rekordu také Brazilec Luiz Maurício da Silva (85,91m).

Házelo se opravdu daleko. Kvalifikační limit splnilo devět oštěpařů, k postupu byl potřeba výkon 82,91 dvanáctého Fina Lassiho Eteletala.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Atletika:
Oštěp, kvalifikace

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.